Dinții copiilor – cum îi îngrijim
Dentiția copiilor se formează încă dinaintea nașterii. Cel mai devreme la 4 luni, primii dinți de lapte care erup prin gingiile din partea inferioara a gurii, sunt incisivii centrali urmați îndeaproape de incisivii din partea superioara a cavitații bucale.
Dinții permanenți apar în jurul vârstei de 6 ani, începând cu molarii și incisivii din partea inferioară a cavității bucale.
Acest proces continuă până în jurul vârstei de 21 de ani. Adulții ajung la 28 – 32 de dinți permanenți incluzând măseaua de minte.
Este important sa menținem sănătatea dinților de lapte pentru a susține sănătatea celor permanenți. Cariile neglijate pot și de obicei chiar duc la probleme ce afectează permanent dezvoltarea dinților.
Dinții de lapte sau dinții primari sunt importanți pentru:
- o mestecare și hrănire adecvată;
- oferă spațiul dinților permanenți și ii ghidează în poziția corectă;
- permit dezvoltarea normală a oaselor și mușchilor maxilarului.
Totodată dinții de lapte influențează dezvoltarea vorbirii și participă la formarea unei prezente agreabile.
Cum se face periajul dinților copiilor?
Periajul dinților copilului trebuie început imediat ce primul dinte a erupt. Pentru aceasta se poate folosi pasta de dinti speciale pentru copiii, care se aplica pe periuta cantitativ cât un bob de mazăre, după ce copilul este suficient de mare să nu înghită.
La 4 sau 5 ani, copilul trebuie să se spele singur pe dinți de două ori pe zi dar sub supraveghere până în vecinătatea vârstei de 7 ani, astfel încât să vă asigurați că face acest lucru conștiincios.
Un periaj dentar corect înseamnă:
- pune periuța în unghi de 45 grade la nivelul gingiei;
- începe perierea verticala ușoară din dreptul gingiei catre suprafata masticatorie a dintilor
- periază suprafața exterioara a fiecărui dinte, partea de sus și jos;
- repetă aceeași metodă pentru suprafața interioară a dinților și gingiilor;
- periaza circular suprafata masticatorie a dintilor
- termină prin perierea limbii pentru împrospătarea respirației și îndepărtarea bacteriilor;
- folosește ața dentară pentru îndepărtarea plăcii dentare dintre dinți, unde periuța nu ajunge.
Alimentația sănătoasă – importantă în întreținere dinților celor mici
Alimentatia bogata in bucatele de morcov, castraveti, mar, para, telina si alte fructe cu textura tare urmata de clatirea cu apa determina autocuratarea naturala a dintilor, benefica copiilor mici care nu stau la periaj.
Alimentele care ajuta mentinerea dentitiei in stare de sanatate sunt: fructele si legumele proaspete, bine mestecate.
Pentru sfaturi se recomandă consultarea medicului stomatolog pedodont din momentul când ies primii dinți.
O formă serioasă de carii la copii se regăsește în rândul sugarilor. Și asta datorita expunerii prelungite a danturii copilașului la lichide cu un conținut ridicat de zahăr. Printre acestea fiind laptele inclusiv laptele matern, laptele praf, sucul de fructe și alte băuturi îndulcite.
Lichidele dulci care intră în contact cu dinții copilașului favorizează producerea unor acizi și bacterii care afectează smaltul dinților.
Daca obișnuiți sa ii dați copilașului o sticla cu lichid pentru a adormi, aceasta trebuie sa conțină numai apă. Dacă acesta nu adoarme fără să simtă gustul băuturii favorite, încercați ca în timp sa o diluați din ce în ce mai tare pe parcursul a două, trei săptămâni.
După fiecare masă, ștergeți dinții și gingiile bebelușului cu o compresă sterilă sau bețișor pentru îndepartarea placii bacteriene. Evitati să administrați orice suplimente de fluorura copiilor până la vârsta de 6 luni. Unul dintre cele mai importante lucruri pentru a avea o sănătate orala buna este periajul dinților copiilor si alimentatia bogata in fructe si legume proaspete.
Nu uitați ca sănătatea dinților unui adult este reflectată în grija pentru dinți încă din primele luni de viată. Nu neglijați igiena orala permanentă a copilului.
Autor: Dr. Corina Gabriela Dinca
- Medic primar stomatologie generala
- Specialist protetica dentara
- Competenta apiterapie, fitoterapie, aromaterapie
- Competenta implantologie