Intervenția chirurgicală stomatologică – ce trebuie să știți?

Ce trebuie să știți după efectuarea unei intervenții chirurgicale?

După o intervenție chirurgicală pot să apară următoarele probleme:

  • durerea
  • edemul (umflătura)
  • trismusul (imposibilitatea temporară de a deschide gura larg)
  • echimoza (vânătaia)
  • hemoragia

În acest sens, trebuie respectate următoarele indicații:

  1. Hrana va fi lichidă și semisolidă. Veți evita să mâncați pe partea operată pentru a nu traumatiza plaga postoperatorie și pentru a o ajuta să se vindece. Beți lichide multe, pentru a spăla reziduurile rămase în urma anesteziei locale și a medicației care v-a fost administrată. Băuturile vor fi la temperatura camerei pentru a nu produce dureri (lichide prea fierbinți sau prea reci) sau hemoragie din plagă (lichide prea fierbinți). Nu beți băuturi carbogazoase și nu mâncați produse lactate.
  1. Pansamentul aplicat peste plagă va rămâne pe loc timp de 1 oră pentru a proteja formarea unui cheag de sânge la nivelul zonei operate. Dacă încă mai sângerează, mai aplicați pentru încă o ora un rulou de comprese sterile, ținându-l strâns între arcade, dar fără să forțați. Micile fire de sânge care se pot scurge printre firele de sutură nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
  1. Dimineața veți peria dinții, inclusiv zona operată, însă cu mare grijă. Periajul se realizează folosind o periuță de dinți cu peri moi, acționând dinspre gingie către dinți, cu presiune ușoară, fără a traumatiza țesuturile operate. Important este ca prin acest periaj să eliminați placa dentară depusă pe dinți, gingie, limbă, etc. Placa dentară este bogată în microbi și trebuie înlăturată pentru a nu infecta plaga operatorie. Vă veți clăti ușor cu apă de gură, plimbând-o dintr-o parte în alta a gurii prin înclinarea capului și nu prin mișcări puternice ale obrajilor sau prin presiune.
  1. După o intervenție chirurgicală dentoalveolară, în zona molarilor mandibulari sau maxilari este posibil să apară o limitare a deschiderii gurii. Acest fenomen numit trismus are o intensitate maximă la 24 ore post-operator, după care dispare lent în decursul a șapte zile.
  1. În intervențiile chirurgicale de mai mare amploare sau la pacienții în vârstă, cu probleme generale (cardiovasculare, hepatice, diabet, fragilitate capilară, etc. poate să apară vânătaia. Aceasta colorează caracteristic tegumentele și se remite în 7-10 zile.
  1. Când vă pregătiți de culcare trebuie să vă asigurați că v-ați luat medicația prescrisă, pentru a evita durerea. Aceasta se poate accentua în timpul nopții, astfel încât este mai bine să o preveniți. Nu veți dormi pe partea operată deoarece căldura pernei accentuează edemul (umflătura). A doua zi dimineață este posibil să fiți mai umflat(ă) la nivelul feței pe partea intervenției. Această umflătură nu reprezintă un motiv de îngrijorare – este o reacție normală a țesuturilor care au fost operate. Se va diminua în cursul zilei, însă fără să dispară complet.

Oricât de simplă și nedureroasă a fost procedura, pacientul suferă un stres operator și nu mai poate fi atent la indicațiile medicului. De aceea, ne-am gândit că poate vă este de folos să găsiți aici aceste informații.