Lavanda – planta cu proprietăţi extraordinare
Lavanda sau levănţica (Lavandula angustifolia) este o plantă din familia Lamiaceae despre care se cunoaște că a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri.
Cu peste 2500 de ani în urma, egiptenii, fenicienii și popoarele arabe foloseau lavanda și extrase de lavandă pentru prepararea de parfumuri și produse cosmetice sau chiar în procesul de mumificare.
Grecii și romanii adăugau flori de lavanda apei de baie pentru a o parfuma și pentru a-și purifica trupul și spiritul. Se consideră că de la acest obicei vine și numele plantei – în latina “lavo” – “a spală”. Probabil că primii cultivatori ai lavandei au fost popoarele arabe, prin intermediul cărora planta a ajuns în Grecia pentru a se răspândi, treptat, în toata Europa și, odată cu trecerea timpului, în toata lumea.
Se cunosc în jur de 30 de specii de lavandă, cea mai cultivată fiind Lavandula angustifolia. Speciile de lavandă se cultivă în funcție de utilizarea lor finală, astfel nu aceleași specii se cultivă pentru utilizări terapeutice și pentru industria cosmetica sau a detergenților.
Folosirea lavandei în scopuri terapeutice
În scopuri terapeutice se folosesc florile de lavanda. Acestea se detașează de pe axul inflorescenței înainte de deschiderea totală a corolei.
Aroma caracteristică de lavandă, cea care o face atât de căutata în parfumerie și industria cosmetică, este dată de uleiurile volatile extrase din inflorescențe.
- Constituenți principali: acetat de linalil, linalol, acetat de lavandulil
- Origine: zona mediteraneeană, cultivată îndeosebi in Bulgaria si Franța
- Aromă: dulce, florală, de iarbă
- Culoare: incoloră până la galben pal
- Principalele proprietăți și indicații: antiseptic, curativ, antidepresiv, calmant, echilibrant
Cum utilizăm lavanda?
Lavanda se folosește în mai multe forme, inclusiv sub formă de ulei. Uleiul esențial de lavandă este inițiatorul revoluției aromoterapiei moderne și puteți folosi uleiul esențial de levănțica pentru a va reîntineri și relaxa trupul și mintea parfumând aerul din încăpere.
Ca tratament, s-au cunoscut efectele sale atunci când un om de știința și-a ars, mână în mod accidental în laboratorul sau, iar după ce și-a răcorit rana într-un recipient cu levănțică a constatat că rana sa se vindecă remarcabil de repede.
Se pare că acest ulei are și capacitatea de sinergie sau de potențare a efectelor altor uleiuri esențiale atunci când sunt folosite în combinație. Putem întâlni pulberi, tincturi sau capsule cu ulei de lavandă.
Se cunosc și numeroase utilizări ale lavandei în arta culinara, mai ales în zona mediteraneeană. Condiment fin și delicat, lavanda face casă bună cu gelateria și cofetăria. Vom întâlni lavanda și în salate sau antreuri, în preparate cu carne, mai ales vânat sau pur și simplu ca element de decor.
Este una dintre cele mai puternice plante de leac din lume, care oferă alinare atât fizică cât și psihică ameliorând diverse probleme, cum ar fi arsuri, afte bucale, migrene, insomnii, mușcături de insecte, afecțiuni ale pielii, infecții, stres sau tensiune nervoasa. Își datorează acest uimitor spectru de vindecare conținutului sau chimic foarte complex.
Lavanda este o plantă adaptogenă, care ajută corpul uman să se adapteze la stres sau la anumite dezechilibre. Este de un real ajutor pentru relaxare și ajută foarte mult la instalarea somnului, dar cu toate acestea are și proprietăți de restabilirea a echilibrului organismului și astfel îl va stimula energetic. Iar aspectul unui buchețel sau a unei coronițe din lavanda este absolut mirific!
Uleiul esențial de lavandă are acțiune sedativă, relaxantă muscular, antiinflamatoare, analgezică, cicatrizantă, scade tensiunea sangvină, reduce manifestările stresului.
Lavanda in stomatologie
Este recomandat pentru orice tip de durere sau inflamație. În stomatologie se pot utiliza picăturile de ulei de lavandă pe leziune a mucoasei bucale (aftă, herpes) pentru reducerea durerii, inflamației și grăbirea cicatrizării. Calmează și liniștește spiritul.
Aromaterapia in medicina dentară este un ajutor in terapia problemelor dumneavoastră, nu un înlocuitor al medicului dentist.
Beneficiile lavandei asupra altor sisteme:
Sistemul circulator
- Excelent pentru a reduce presiunea sanguină, palpitațiile și toate celelalte boli cardiace provocate de stres.
Sistemul digestiv
- Bun remediu pentru toate bolile digestive, în special cele ale copiilor, cum ar fi colicile și diareea.
- Folositor pentru remedierea digestiei dificile și dureroase, diminuarea flatulenței, indigestiei, stării de greață și a senzației de vomă.
Sistemul urogenital
- Adjuvant în tratamentul cistitei, supurărilor și retenției de lichide.
- Uleiul de levănțică grăbește nașterea, având rolul de a calma pacienta, dar și de a purifica aerul.
- Reduce manifestările sindromului premenstrual, durerea menstruală și problemele specifice menopauzei.
Mușchi/Articulații
- Reduce durerile musculare, deoarece această plantă calmează durerea și spasmele și reduce inflamațiile.
- Recomandată pentru a combate artrita reumatismul și tensiunea musculară, precum și luxațiile.
Sistemul nervos
- Echilibrează sistemul nervos
- Reduce manifestările stresului la nivel emoțional și anxietatea
- Combate depresia.
- Un remediu excelent pentru migrene, dureri de cap și insomnie
Sistemul respirator
- Revigorează sistemul imunitar și este recomandat pentru protecția pe care o oferă împotriva infecțiilor.
- Eficient în combaterea virusurilor, răcelilor, tusei, gripei, bronșitei, astmului și infecțiilor gâtului.
Piele
- Recomandat pentru îngrijirea tuturor tipurilor de piele, datorită puterii de reîntinerire și proprietăților sale antiseptice, antifun-gice, calmante, curative și echilibrante.
- Adjuvant în vindecarea vânătăilor, arsurilor (și a celor din cauza soarelui), acneei, abcesului, eczemei, micozelor și psoriazisului.
- Eficientă în tratamentul bolilor infecțioase ale pielii, cum ar fi scabia și varicela (vărsatul de vânt).
- Vindecă rănile și ameliorează durerile.
- Tratează înțepăturile de insecte (aplicat în stare pură).
Efecte asupra spiritului
- Calmează și liniștește spiritul.
- Ajută la regăsirea echilibrului existențial.
Precauții speciale
- Niciuna. Levănțica este folosită frecvent pentru bebeluși si copii.
Autor: Dr. Corina Gabriela Dinca
- Medic primar stomatologie generala
- Specialist protetica dentara
- Competenta apiterapie, fitoterapie, aromaterapie
- Competenta implantologie
Intr-adevar, o planta extraordinara!! Felicitari pentru articol!
Dumnezeu sa va binecuvinteze pentru acesta planta cu asa putere miraculoasa.
Iubesc foarte mult lavandă, uleiul de lavandă de asemenea
Este o plantă miraculoasă. ❤Uleiul esențial este bun pentru, multe boli. 🥰