Tartru dentar

Tartrul dentar – Ce este? Cum se formează? Ne afectează?

Tartru dentar – un complex format din substanțe minerale și placă bacteriană.

Placa bacteriană este o agregare de diverse bacterii aderente pe suprafața dinților, lucrărilor protetice, care nu poate fi îndepărtată prin jet de apă sau simpla clătire.

Aceasta începe să se formeze la aproximativ 1 oră după spălarea dinților prin formarea unei pelicule organice pe suprafața dinților.

La scurt timp de la formarea peliculei încep să colonizeze bacteriile, celulele albe prin diverse mecanisme.

Tartru dentar | essentialdent.ro
Tartru dentar

Primele bacterii care se atașează sunt streptococii, lactobacilli, bacterii aerobe, consumatoare de oxigen. O dietă bogată în dulciuri favorizează creșterea proceselor fermentative care determină scăderea ph-ulului, aceasta având drept consecință multiplicarea germenilor aerobi, dar și demineralizarea smalțului dentar.

Multiplicarea acestor bacterii aerobe consumă oxigenul, creând condiții de anaerobioză favorabilă dezvoltării speciilor strict anaerobe (actinomyces, prevotella, bacteroides, spirochete, etc.) care determină gingivita.

Inflamarea gingiilor protejează bacteriile de mecanismele de curățare artificială și autocurățare.

Astfel crește numărul de bacterii anaerobe și apar noi specii, cum este Actinobacillus actinomycetemcomitans, care determină leziuni severe în țesutul gingival.

Mineralizarea plăcii bacteriene începe din prima zi de la depunerea acesteia, ajungând la o calcificare de 60% după 12 zile.

Ritmul de formare al tartrului dentar depinde de următorii factori:

  • localizarea dintelui
  • fluxul salivar
  • natura alimentelor
  • particularitățile masticației

După 4-6 luni de la inițierea depunerii se obține un nivel maxim de acumulare, după care formarea tartrului regresează, fiind împiedicată de acțiunea mecanică a alimentelor, deplasarea părților moi.

Tartrul dentar este un factor favorizant al inflamației parodontale prin faptul că menține placa bacteriană în contact intim cu dintele și, prin creșterea în volum, are o acțiune iritantă asupra gingiei, împiedicând autocurățarea și curățarea artificială.

Îndepărtarea regulată a tartrului prin detartraj la un interval de circa 6 luni contribuie la menținerea sănătății gingivale sau favorizează procesul de vindecare la pacienții deja afectați de parodontopatie.

AutorDr. Corina Gabriela Dinca

  • Medic primar stomatologie generala
  • Specialist protetica dentara
  • Competenta apiterapie, fitoterapie, aromaterapie
  • Competenta implantologie