Terapia cu plasma in stomatolgie

Ce este terapia cu plasma?

Terapia cu Plasma sau PRP-(Platelet-rich plasma) este o tehnica inovatore ce poate fi folosita cu succes in tratamentul bolii parodontale sau a altor afectiuni ale cavitatii bucale. Aceasta plasma este un preparat din sangele propriu al pacientului, obtinut prin procedee specifice de centrifugare ce se efectueaza in cabinet in prezenta acestuia.

Acest sange prelucrat reprezinta, de fapt, un concentrat, format din trombocite, proteine, vitamine, factori de regenerare si de vindecare. Fiind un preparat obtinut de la pacient nu exista reactii adverse la tratament, astfel oricine poate beneficia de aceasta terapie, exceptia fiind pacietii cu boli autoimune. Trombocitele din plasma sunt celule sanguine care, după lezarea țesuturilor, se adună la periferia plăgii și creează așa-numitul tromb care oprește sângerarea. Astfel, injecțiile cu plasmă reprezintă tratamentul ideal pentru refacerea naturală a țesuturilor inflamate.

Cum se face terapia cu plasma in stomatologie?

Plasma este introdusa prin injectare, in volume mici, in papilele dentare, gingia marginala si santul gingival sub anestezie pentru a nu creea un disconfort prea mare pacientului. O alta alternativa de injectare mai putin traumatizanta pentru pacient este in mucoasa mobila, mai la distanta de locul de actiune; plasma dupa injectare difuzeaza pe o suprafata de ~5 mm2, ajungand singura unde exista un traumatism prezent.

Plasma se injecteaza local atat in tesuturile afectate ale gingiilor, in zonele liftingului sinusal, in alveolele dintilor extrasi, in zona membranei fixate, in zonele maxilo-faciale ale tesuturilor moi , in timpul proceselor infectioase si inflamatorii cronice sau acute. Datorita factorilor de crestere pe care ii contine, plasma trombocitara injectata in tesuturi favorizeaza formarea capilarelor, normalizeaza hidrodinamica, respiratia tisulara, favorizeaza schimbul de substante la nivel de celule.

Care sunt beneficiile terapiei cu plasma in tratamentul dentar?

Ca si beneficii ale terapiei cu plasma sunt: stoparea sangerarilor gingivale, reducerea mobilitatii dentare, eliminarea halenei fetide(mirosul urat din gura), accelerarea vindecarii alveolelor postextractionale, reduce riscul de respingere al unui implant, elimina durerile ce pot aparea dupa o interventie chirurgicala in zona cavitatii orale, stopeaza progresia bolii parodontale, ajuta la recapatarea culorii si formei corecte a gingiei atasate de dinte si se mai poatr folosi si in tratarea periimplantitei.

În practică s-a constatat că aplicarea plasmei PRP în timpul operațiilor chirurgicale dentare dublează, în medie, viteza de vindecare a țesuturilor și permite scurtarea timpilor de așteptare pentru o urmatoare interventie chirurgicala.Cele mai multe persoane inteleg igiena orala exclusiv prin ingrijirea dintilor, neglijand de cele mai multe ori sanatatea gingiilor. Este necesar sa efectuati regulat controale stomatologice, iar daca aveti probleme gingivale, nu ezitati sa le tratati corespunzator. Boala parodontala poate deveni un motiv al pierderii dintelui. Tratamentul la timp al bolilor gingivale si dentare este fundatia sanatatii cavitatii orale. Sanatatea dintilor incepe de la radacina pana la gingie, asigurand o armonie si un zambet frumos.

Aceasta terapie este o forma de tratament adjuvanta , este o terapie ajutatoare tratamentului de baza in boala parodontala. Pentru a se stabili numarul exact de sedinte , este nevoie de o programare la medicul dentist pentru a se stabili un plan de tratament complet si complex adaptat situatei clinice in care se gaseste fiecare pacient in parte.

 

Dr. Maria Cristina Taune

• medic specialist

• medic specialist parodontologie

Dr. Corina Gabriela Dinca

• medic primar stomatologie generala

• medic specialist protetica dentara

• competenta implantologie

• competenta api-fito-aromaterapie

Acest articol a fost publicat în General.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *