Parodontopatia (parodontoza) – o afecțiune cronică a gingiei
Parodontoza reprezintă o afecțiune cronică a gingiei de tip inflamator și infecțios, care se manifestă prin deteriorarea structurii osului și a țesuturilor care susțin și fixează dinții.
Parondotoza este o boala evolutivă, în general prima faza fiind inflamarea gingiilor; dacă acestea sângerează în timpul periajului cel mai probabil aveți o forma de gingivită.
Gingivita cronică este cea mai frecventă afecțiune a gingiei și afectează țesuturile moi ce susțin dinții. Netratarea gingivitei duce la distrugerea osului din jurul dinților (parodontopatie) și, în final, la pierderea acestora.
Sângerarea gingiilor, aspectul violaceu al acestora, gustul alterat, mobilitatea dentara sunt semne tipice ale bolii parodontale (prodontoza).
Următorul stadiu al gingivitei este cel de parodontoză.
Parodontoza implică și țesuturile dure ce mențin dintele pe arcada (osul maxilar). Dintr-o gingivită ne putem întoarce la o situație normală de sănătate parodontală cu structuri integre, pe când parodontoza este o afecțiune ireversibilă cronică ce trebuie ținută sub control.
Suferințele noastre, bucuriile noastre, experiențele noastre impregnează ființa noastră în întregime. Forța interioara este afectata. Trăim o dualitate extrema deoarece ne îndoim de propriile decizii.
Ne dorim foarte mult sa fim acceptați de ceilalți fiind înțelegători și flexibili, dar ne lăsăm deoparte nevoile personale pentru imagine din ochii celorlalți.
Care sunt cauzele parodontozei?
Un organism cu o cantitate de energie scăzută sau cu o proastă circulație a energiei în organism în anumite sectoare este mai accesibil acțiunii factorilor determinanți.
Rolul factorilor locali în intretinerea parodontopatiei
Pe lângă energia vitală deficitară, factorii locali care favorizează instalarea parodontozei sunt:
- Placa bacteriană care este o agregare bacteriană aderentă pe suprafața dinților;
- Tartrul dentar este un complex organo-mineral aderent de suprafața dentară, lucrări dentare, aparate ortodontice, rezultat din mineralizarea plăcii bacteriene;
- Trauma ocluzală se produce atunci când asupra dintelui se exercita o solicitare prea mare, nefiziologică ca intensitate, durată, frecvență, direcție;
- Cariile dentare determină o masticație unilaterală cu suprasolicitarea zonei contralaterale;
- Edentația (lipsa dinților) determină întreruperea continuității sistemelor ligamentare supraalveolare care formează o chingă de legătură între dinți. Lipsa dinților favorizează apariția migrării verticale a dinților de deasupra spațiului edentat care duc la blocaje ocluzale și a dinților vecini care își modifică poziția conducând la o mușcătura (ocluzie) dezechilibrată;
- Anomaliile dentomaxilare prin înghesuirea dinților determină retenția plăcii și dificultatea curățării ca și circulația sangvină deficitară în aceste papile interdentale filiforme;
- Parafuncțiile : frecarea și încleștarea dinților (bruxismul diurn și nocturn);
- Obiceiurile vicioase sunt: mușcarea buzelor, presiune anormală cu limba pe dinți, onicofagia periajul traumatic, folosirea traumatică a scobitorilor;
- Fumatul prin depuneri de nicotină și produșii de combustie pe dinți favorizează formarea plăcii bacteriene. Fumatul favorizează vasoconstricție periferică și ischemie în teritoriul vascular gingival-parodontal și implicit o vindecare îngreunata la orice tip de tratament pentru tratarea parodontozei.
Rolul factorilor generali în întreținerea parodontopatiei
Influenta patologica dintre parodonțiul marginal și organism se manifestă în dublu sens.
O pungă parodontală profundă poate fi cauza unei colecistite prin ingestia de puroi din pungi în cazul unei secreții gastrice deficitare.
- Ereditatea predispune prin transmiterea descendenților a calității structurilor parodontale;
- Diabetul zaharat favorizează o rezistență scăzută la infecții și o vasculonevrită generalizată;
- Bolile hepatice în faza cronică se însoțesc de parodontopatii severe, profunde care răspund greu la tratament;
- Stresul determină osteoporoza osului alveolar, degenerescenta a ligamentului parodontal și formarea de pungi parodontale;
- Hipotiroidia se poate însoți de un edem gingival și creștere ușoară a mobilității gingivale;
- Bolile cardiovasculare prin ateroscleroză reduc fluxul sangvin și favorizează îngroșarea gingiei.
Rolul factorilor emoționali, al stresului, în apariția, menținerea sau agravarea parodontopatiei
Conform teoriei lui Jaques Martel (ref: Jacques Martel – Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor), exisă și cauze profunde de tip psiho-emoțional ; astfel, o infecție a gingiilor poate indica frica de a lua decizii sau frica față de alte persoane ale căror decizii ne influențează direct și pe care nu le putem controla.
Gingiile de sus se pot relaționa cu stresul de la locul muncă sau la rolul nostru în societate. Gingiile de jos se referă la latura noastră emoțională, familială, relațională.
Gingiile superioare au legătură cu energia masculină, cu tatăl, în timp ce gingiile inferioare sunt legat de energia feminină, de mama.
Ce simptome are parodontoza?
Ca și simptomatologie, este insesizabilă în primele etape de apariție. Primele semne fiind adesea ignorate de pacient. Acestea sunt: sângerarea gingivală, durerea /iritarea gingivală, inflamarea și modificarea de culoare a gingiilor.
În timp, se pot observa retracția gingivală, o respirație urât mirositoare, uneori dureri la masticație, mobilitatea dinților, sau puroi la nivelul dinților.
Când deja observați aceste simptome este necesar sa mergeți de URGENȚĂ la consultație de specialitate.
O durere de gingie poate fi legată de o decizie pe care ar fi trebuit să o luați cu mult timp în urmă și pe care o amânați. Este ca un vulcan mic care erupe și care lasă să țâșnească emoțiile negative, îndelung reprimate.
Poate să apară o durere interioară puternică, în raport cu hrana afectivă de care aveți nevoie şi aveți impresia că va lipsește. Inflamarea gingiilor exprima o supărare și o slabă apărare, însoțită de teama.
Sângerarea gingiilor reprezintă o pierderea bucuriei din cauza faptului că nu vă lăsați sau nu sunteți lăsați să spuneți anumite lucruri, având impresia că nu suntem ascultați sau ceea ce spunem nu are importanță.
Gingiile sunt suportul pe care se odihnesc dinții și poate apare senzația ca fundația se prăbușește.
Gingiile sensibile, care uneori ajung să se umfle, sunt un semn pentru sensibilitatea noastră emoțională puternică și vulnerabilitate, deoarece avem nevoie, de multă iubire și avem impresia că nu primim sau ne este teamă că o vom pierde.
Abcesul parodontal apare dacă există o ruptură afectivă mai ales în relația cu mama sau cu copiii, acumulându-se suferință și dezamăgire simțindu-vă vinovat de ceea ce se întâmpla.
Diagnosticul și tratamentul parodontozei
Indiferent că este sau nu vorba de parodontoza, prima recomandare este să vă prezentați la medicul stomatolog încă de la primele semne (sângerări gingivale la periaj, inflamarea gingiilor). Afecțiunile depistate din timp sunt întotdeauna mult mai ușor de tratat decât cele în faze avansate. Tratamentul cu succes al bolii parodontale (parodontopatia) necesită un efort în echipă, iar pacientul este cel mai important membru al acesteia. Sănătatea gingivală și parodontală se bazează pe atenția pe care pacientul o acordă dinților, precum și pe tratamentul primit în cabinetul stomatologic. Păstrarea igienei dentare de către pacient este un element esențial în prevenirea pierderii dinților parodontotici.
Cum facem tratamentul local al parodontopatiei?
Tratamentul local al parodontopatiei constă în:
- Cel mai IMPORTANT: periajul dentar corect și regulat, dimineața și seara urmat de folosirea apei de gură și ață interdentară sau periuțe interdentare. Această rutină ține cavitatea orală sub control bacterian;
- La medicul stomatolog tratamentul antimicrobian și antiinflamator realizat prin: detartraj, periaj profesional, tratament medicamentos local, tratarea cariilor, refacerea obturațiilor defectuoase, refacerea arcadelor dentare prin lucrări protetice.
În cabinetul nostru, folosim în acest scop tratamente naturiste obținute prin combinația de uleiuri esențiale cu grad terapeutic din cuișoare, arbore de ceai, copaiba, lavanda.
Acestea au acțiune antibiotică pe germenii gram negativi anaerobi (prevotella intermedia, fusobacterium) implicați în etiologia parodontopatiei. De asemenea reducerea acidozei mediului bucal se poate face prin utilizarea uleiului de cocos dimineața, înainte de masă – acesta se ține în gură timp de câteva minute și apoi se arunca.
Local pe gingie se poate aplica următoarele:
- Combinație: ulei esențial de Arbore de Ceai , ulei esențial de Cuișoare , ulei esențial de Copaiba, ulei esențial de Lavanda ; totul amestecat cu ulei gras de cocos în proporție de 1:1; aplicat local de 3 ori pe zi;
- Aplicare locală de extract moale de propolis combinat cu ulei de măsline (Propoliv) se aplică pe gingie de 2 ori pe zi;
- Apa de gură făcută în casă: 250 ml. infuzie de mentă, busuioc, salvie, rozmarin, mușețel, cuișoare; acestea se iau individual sau în amestec; se adaugă o picătura arbore de ceai și 20 de pic. tinctură de propolis. Se clătește de 3 ori pe zi.
În cazul pungilor parodontale mai adânci de 4 mm se recomandă:
- tratamentul chirurgical cu scopul de a curăța în profunzime tartrul și țesutul neoformat bolnav îmbunătățind implantarea dinților afectați de boala parodontală. Procedurile constau în chiuretaj subgingival într-o prima instanță în câmp închis, ulterior în câmp deschis, gingivectomie, operație cu lambou. Intervențiile chirurgicale se realizează în funcție de severitatea și de stadiul bolii parodontale în care se regăsește pacientul atunci când se prezintă la un consult;
- Ulterior, când țesturile de susținere ale dintelui revin la o stabilitate anatomică și funcțională se începe tratamentul de echilibrare ocluzală, prin restaurări protetice, șlefuiri selective, tratamente ortodontice, imobilizări. Acestea au drept scop o vindecare funcțională și de durata a dinților;
- tratament de biostimulare prin vitaminoterapie, apifito-aromaterapie, substanțe imunobiologice, masaj gingival cu tinctură de propolis (bogată în flavone cu efect antiinflamator și antibiotic), lăptișor de matcă (cu efect astringent, oprind sângerarea gingivala și favorizând refacerea colagenului). Pentru clătirea după periajul general și interdentar, recomandăm utilizarea ceaiului de coada calului în amestec cu salvie;
- tot pentru îmbunătățirea circulației locale se poate prescrie pentru pacient medicație pe bază de acid acetilsalicilic cu omega 3, în cure de câte 3 luni pe an;
- Injectare de plasmă proprie ( PRF) la nivelul dinților afectați;
- Injectare de miere de albine (ideal de mană, de castan sau de stejar) și apoi, după 24-48 de ore, de extract moale de propolis, desigur după efectuarea chiuretajului și lavajului în punga gingivală/parodontală.
Cum facem tratamentul general/sistemic al parodontopatiei
Produse apicole
- Intern propolis o capsulă de 21 grame la 8 ore;
- Propolis brut: 1 g. (~cât o boabă de mazăre) supt cel puțin o oră și apoi ingerat/ la 8 ore (mestecarea de propolis poate smulge dinții din alveole);
- Polenul, pastură, aduc în corp aminoacizi de bună calitate/câte o linguriță dimineața și se crește progresiv cu cate 1 linguriță/săptămâna. Acesta se tine 10 minute în suc de citrice și apoi se consumă;
- Lăptișorul de matcă aduce și el nutrienți de calitate maximă și în plus stimulează formarea celulelor stem.
Gemoderivate
- Extract din mugur de Brad (remineralizarea corpului) și extract din mlădițe de Rozmarin (curăță ficatul); MG=D1, câte 25 de pic. fiecare/dimineața;
- Extract din mugur de Mesteacăn pufos la prânz, pentru drenajul limfatic; MG=D1 25 pic;
- Extract din muguri de Arin Negru MG=D1 efect antiinflamator pe mucoasa bucală 25 pic./ seara.
Alimentație alcalină
- Pepene galben, pere, banana, mere golden;
- Morcovi, dovlecei, legume cu frunze verzi (spanac, salată, etc.);
- Castane dovleac, cereale, quinoa, mei, orez brun;
- Turmeric, busuioc, semințe de cânepa, chiia;
- Recomandare pentru realizare o cură cu sucuri de fructe și de zarzavat timp de 2-5 zile.
Cum putem preveni parodontoza?
Prevenirea parodontozei prin igienizare corespunzătoare (periaj corect în special interdentar), controale regulate (la cel mult 6 luni) reprezintă și în cazul parodontozei cea mai eficienta măsură pe care dumneavoastră trebuie să o aplicați. Pentru refacerea osului, în afara de îndepărtarea microbilor, este nevoie și de o detoxifiere generală a organismului.
Un sânge curat, bine oxigenat, bogat în aminoacizi și substanțe protectoare (de ex. polifenoli) favorizează vindecarea. Aminoacizii de calitate pot fi găsiți în polen crud, semințe pre-germinate, leguminoase, iaurt, ouă etc. În acest mod ajutați organismul să se echilibreze și să își găsească potențialul regenerativ.
Așa cum am menționat cauzele parodontopatiei sunt strâns legate de zona psiho-emotionala, iar tratamentul stomatologic necesita completarea holistica cu vindecarea traumelor emoționale prin cursuri de dezvoltare personală, psihoterapie, drumeții, dans, pictură, etc.
Bibliografie
- dr. Horian Traian Dumitriu, Prof. dr. Silvia Dumitriu – Parodontologie 1999
- Sorina Soescu – Dentiție sănătoasă – Sa ne îngrijim natural dantura
- Bioch. Cristina Mateescu – Cum sa folosim produsele stupului pentru sănătate
- Doru Laza – Manual edenic de medicina naturista profilactica și terapeutica
- Jacques Martel , Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor 2019
- Bernard Boufflers – Soins naturels des dents 2007
Dr. Corina Gabriela Dinca
• medic primar stomatologie generala
• medic specialist protetica dentara
• competenta implantologie
• competenta api-fito-aromaterapie