Afte bucale – Ce sunt, Tratament
Afte bucale – mici ulceratii ale mucoasei bucale, in interiorul obrazului, pe gingii, pe buze sau pe limba.
Aftele bucale (Stomatita aftoasa → Aphthous stomatitis) provoaca disconfort dar si o jena in timpul mesei sau dureri in timpul masticatiei si al ingerarii anumitor alimente. Ulceratiile care apar au tendinta sa recidiveze daca nu sunt tratate la timp si corect.

Afta bucala, in sine, este foarte dureroasa si, de regula, se vindeca in 7-10 zile fara sa lase cicatrice.
Care sunt cauzele aparitiei aftelor bucale?
Pentru aparitia aftelor sunt incriminati mai multi factori: ereditari sau psihomatici si pot fi favorizati de dispepsii, tulburari menstruale, hipertiroidism, dar si de depozite de tartru pe dantura, de folosirea unei periute noi care raneste, de consumul ciocolatei, a unor fructe exotice nespalate, a tutunului sau cafelei.
Cauzele aparitiei aftelor nu sunt bine cunoscute, populatia cea mai afectata este cea pana in 40 de ani.
Statistic, cea mai mare expusa categoria de varsta pentru afte bucale sunt chiar copii si adolescentii. Desi sunt inofensive, pentru copii si adolescenti aftele bucale creaza un discomfort ridicat. Copiii mici ajung chiar sa refuze sa manance pentru a evita iritatiile generate de acestea.
Printre factorii ce contribuie la aparitia acestora se numara:
- Iritarea/ranirea cavitatii bucale cu alimente sau prin muscare
- Sistem imunitar slabit
- Alergii si sensibilitate alimentara (exp branza, vinete, alune, etc,.)
- Deficit de vitamine/ minerale (in special deficit de acid folic, fier ori vitamina B12).
- Reacții alergice la anumite bacterii din cavitatea bucală
- Anumite medicamente inclusiv cele de igiena orala (exp. Apa de gura care continue sulfati)
- Activitate hormonala intense caractersitica varstei
- Stres
Tratamentele naturiste descrise mai jos sunt eficace pentru tratamanetul aftelor la copii, avand un caracacter neiintruziv si calmant.
Tipuri de afte bucale
Exista trei tipuri de afte:
- Aftele minore, sunt mici ulceraţii sub 1 cm, pe mucoasa mobilă. Se vindecă în 7-14 zile fără cicatrici.
- Aftele majore au peste 1 cm diametru si sunt localizate în oricare zona a cavitatii bucale. Se vindecă în 1-3 luni cu cicatrici.
- Aftele herpetiforme apar ca ulceraţii mici, multiple, cu 1-2 mm diametru ce pot conflua dand naştere la o ulceraţie mare cu contur neregulat. Se vindecă in 2-3 saptamani.
Cum tratam aftele bucale?
Tratamentul medicamentos include atingeri cu substante caustice cum ar fi nitratul de argint, o dată pe zi, timp de 3-4 zile. Se recomanda spalaturi bucale cu apa si bicarbonat. Dimineata, tot pentru alcalinizarea cavitatii bucale, se clateste gura cu o lingurita de ulei de cocos timp de cateva minute.
Pentru dezinfectia cavitatii bucale se mai indica apele de gura cu clorhexidina. Se pot folosi şi corticoizi în aplicaţii locale – hidrocortizon hemisuccinat sau triamcinolon acetoni.
Tratament naturist pentru afte bucale
Tratamentul naturist consta in gargara cu ceai sau badijonari cu tincturi din plante medicinale.
Se pot folosi urmatoarele plante medicinale: afin, brusture, busuioc, ceapa, cimbrisor, coada calului, coada soricelului, cretisoara, fag, fumarita, grepfruit, gutui, lamai, lemn cainesc, levantica, morcov, mur, musetel, nalba, napraznic, nuc, orz, ovaz, patlagina, patrunjel, porumbar, salcie, salvie, smirna care este insa interzisa la gravide, stejar, tataneasa, trandafir, trei frati patati, turita mare, telina.
Aftele bucale pot fi tratate cu ajutorul ceaiurilor concentrate facute cu una sau mai multe plante de mai sus, cu care se face gargara de mai multe ori pe zi, dupa masa.
Gemoterapia recomanda, pentru efectul antiinflamator asupra mucoasei bucale si efectul cicatrizant asupra aftelor, combinatia dintre:
Extractul din mladite de Afin cate 30 picaturi dimineata, Extractul din muguri de Brad, 30 picaturi la pranz si Extractul din mladite de Lemn cainesc, 30 picaturi seara, zilnic timp de 3 saptamani.
Tratament homeopatic pentru aftele bucale
Homeopatia recomanda tratamentul cu Borax pentru aftele situate pe limba sau in interiorul obrajilor. Se foloseste Mercurius cynatus 5 CH, daca ulceratiile sunt acoperite de o membrane alba-cenusie, si Cantharis 5 CH daca arsurile sunt intense.
Aromoterapia in aftele bucale
Aromoterapia recomanda clatirea gurii cu 2 picaturi de uleiuri esentiale de lamaie si de arbore de ceai diluate intr-o jumatate de pahar cu apa. Se mai poate aplica direct pe afte, cu un betisor cu vata, ulei esential de arbore de ceai diluat 1:2 cu ulei de sunatoare. Apiterapia completeaza tratamentul cu propolis spray, solutie alcoolica de propolis miere si echinaceea, solutie de tinctura de propolis, miere de albine , borax si glicerina pentru badijonari locale, daca pacinetul nu are alergie la propolis.
Naturopatia atribuie aftele bucale unei intolerante alimentare la: ciocolata, alune, nuci si alte seminte oleoaginoase. Este recomandata o alimentatie bogata in legume, fructe si reducerea alimentelor care produc aciditate in organism.
Dupa orice tratament pentru afte nu se bea si nu se mananca nimic timp de o ora. De regula, efectul benefic al tratamentului apare chiar din prima zi, dar el trebuie continuat pana la vindecarea deplina.
Orice tratament pentru afte bucale se face doar cu recomandarea medicului stomatolog.
Autor: Dr. Corina Gabriela Dinca
- Medic primar stomatologie generala
- Specialist protetica dentara
- Competenta apiterapie, fitoterapie, aromaterapie
- Competenta implantologie
Bună..Am afte în interiorul guri pe buza din interior și dedesubtul limbi nu va pot spune ce dureri am de o luna și jumătate ma lupt cu aceste afte care nu trec am fost la medic și nu a dat niciun randament tratamentul acum am dat cu tenctura de propolis doare rău…vreau sa îmi spuneți dacă e ok cu tenctura de propolis ca imi este si frica sa mai aplic sa nu le fac mai rau..
Buna ziua,
Va recomandam utilizarea unui produs pe baza de extract de propolis si ulei de masline (exemplu – Propoliv). Acesta nu irita mucoasa bucala asa cum face alcoolul prezent in tinctura de propolis.
Sanatate,
Dr. Corina Gabriela Dinca