Afte bucale

Afte bucale – Ce sunt, Tratament

Afte bucale – mici ulceratii ale mucoasei bucale, in interiorul obrazului, pe gingii, pe buze sau pe limba.

Aftele bucale (Stomatita aftoasa → Aphthous stomatitis) provoaca disconfort dar si o jena in timpul mesei sau dureri in timpul masticatiei si al ingerarii anumitor alimente. Ulceratiile care apar au tendinta sa recidiveze daca nu sunt tratate la timp si corect.

Afte bucale - www.essentialdent.ro
Afta bucala (stomatita aftoasa)

Afta bucala, in sine, este foarte dureroasa si, de regula, se vindeca in 7-10 zile fara sa lase cicatrice.

Care sunt cauzele aparitiei aftelor bucale?

Pentru aparitia aftelor sunt incriminati mai multi factori: ereditari sau psihomatici si pot fi favorizati de dispepsii, tulburari menstruale, hipertiroidism, dar si de depozite de tartru pe dantura, de folosirea unei periute noi care raneste, de consumul ciocolatei, a unor fructe exotice nespalate, a tutunului sau cafelei.

Cauzele aparitiei aftelor nu sunt bine cunoscute, populatia cea mai afectata este cea pana in 40 de ani.

Statistic, cea mai mare expusa categoria de varsta pentru afte bucale sunt chiar copii si adolescentii. Desi sunt inofensive, pentru copii si adolescenti aftele bucale creaza un discomfort ridicat. Copiii mici ajung chiar sa refuze sa manance pentru a evita iritatiile generate de acestea.

Printre factorii ce contribuie la aparitia acestora se numara:

  • Iritarea/ranirea cavitatii bucale cu alimente sau prin muscare
  • Sistem imunitar slabit
  • Alergii si sensibilitate alimentara (exp branza, vinete, alune, etc,.)
  • Deficit de vitamine/ minerale (in special deficit de acid folic, fier ori vitamina B12).
  • Reacții alergice la anumite bacterii din cavitatea bucală
  • Anumite medicamente inclusiv cele de igiena orala (exp. Apa de gura care continue sulfati)
  • Activitate hormonala intense caractersitica varstei
  • Stres

Tratamentele naturiste descrise mai jos sunt eficace pentru tratamanetul aftelor la copii, avand un caracacter neiintruziv si calmant.

Tipuri de afte bucale

Exista trei tipuri de afte:

  • Aftele minore, sunt mici ulceraţii sub 1 cm, pe mucoasa mobilă. Se vindecă în 7-14 zile fără cicatrici.
  • Aftele majore au peste 1 cm diametru si sunt localizate în oricare zona a cavitatii bucale. Se vindecă în 1-3 luni cu cicatrici.
  • Aftele herpetiforme  apar ca ulceraţii mici, multiple, cu 1-2 mm diametru ce pot conflua dand naştere la o ulceraţie mare cu contur neregulat. Se vindecă in 2-3 saptamani.

Cum tratam aftele bucale?

Tratamentul medicamentos include atingeri cu substante caustice cum ar fi nitratul de argint, o dată pe zi, timp de 3-4 zile. Se recomanda spalaturi bucale cu apa si bicarbonat. Dimineata, tot pentru alcalinizarea cavitatii bucale, se clateste  gura cu o lingurita de ulei de cocos timp de  cateva minute.

Pentru dezinfectia cavitatii bucale se mai indica apele de gura cu clorhexidina. Se  pot folosi şi corticoizi în aplicaţii locale – hidrocortizon hemisuccinat sau triamcinolon acetoni.

Tratament naturist pentru afte bucale

Tratamentul naturist consta in gargara cu ceai sau badijonari cu tincturi din plante medicinale.

Se pot folosi urmatoarele plante medicinale: afin, brusture, busuioc, ceapa, cimbrisor, coada calului, coada soricelului, cretisoara, fag, fumarita, grepfruit, gutui, lamai, lemn cainesc, levantica, morcov, mur, musetel, nalba, napraznic, nuc, orz, ovaz, patlagina, patrunjel, porumbar, salcie, salvie, smirna care este insa interzisa la gravide, stejar, tataneasa, trandafir, trei frati patati, turita  mare, telina.

Aftele bucale pot fi tratate cu ajutorul ceaiurilor concentrate facute cu una sau mai multe plante de mai sus, cu care se face gargara de mai multe ori pe zi, dupa masa.

Gemoterapia recomanda, pentru efectul antiinflamator asupra mucoasei bucale si efectul cicatrizant asupra aftelor, combinatia dintre:

Extractul din mladite de Afin cate 30 picaturi dimineata, Extractul din muguri de Brad, 30 picaturi la pranz si Extractul din mladite de Lemn cainesc, 30 picaturi seara, zilnic timp de 3 saptamani.

Tratament homeopatic pentru aftele bucale

Homeopatia recomanda tratamentul cu Borax pentru aftele situate pe limba sau in interiorul obrajilor. Se foloseste Mercurius cynatus 5 CH, daca ulceratiile sunt acoperite de o membrane alba-cenusie, si Cantharis 5 CH daca arsurile sunt intense.

Aromoterapia in aftele bucale

Aromoterapia recomanda clatirea gurii cu 2 picaturi de uleiuri esentiale de lamaie si de arbore de ceai diluate intr-o jumatate de pahar cu apa. Se mai poate aplica direct pe afte, cu un betisor cu vata, ulei esential de arbore de ceai diluat 1:2  cu ulei de sunatoare. Apiterapia completeaza tratamentul cu  propolis spray, solutie alcoolica de propolis miere si echinaceea, solutie de tinctura de propolis, miere de albine , borax si glicerina pentru badijonari locale, daca pacinetul nu are alergie la propolis.

Naturopatia atribuie aftele bucale unei intolerante alimentare la: ciocolata, alune, nuci si alte seminte oleoaginoase. Este recomandata o alimentatie bogata in legume, fructe si reducerea alimentelor care produc aciditate in organism.

Dupa orice tratament pentru afte nu se bea si nu se mananca nimic timp de o ora. De regula, efectul benefic al tratamentului apare chiar din prima zi, dar el trebuie continuat pana la vindecarea deplina.

Orice tratament pentru afte bucale se face doar cu recomandarea medicului stomatolog.

AutorDr. Corina Gabriela Dinca

  • Medic primar stomatologie generala
  • Specialist protetica dentara
  • Competenta apiterapie, fitoterapie, aromaterapie
  • Competenta implantologie

15 comentarii la “Afte bucale

  1. Cristia Mariana a spus:

    Bună..Am afte în interiorul guri pe buza din interior și dedesubtul limbi nu va pot spune ce dureri am de o luna și jumătate ma lupt cu aceste afte care nu trec am fost la medic și nu a dat niciun randament tratamentul acum am dat cu tenctura de propolis doare rău…vreau sa îmi spuneți dacă e ok cu tenctura de propolis ca imi este si frica sa mai aplic sa nu le fac mai rau..

  2. Fonea Daniela Mihaela a spus:

    Buna ziua . Am un bebe de 1 și 5 luni și medicul pediatru sa uitat în guriță iar că diagnostic mi sa zis că este stomatită aftoasă înafara că suntem în spital pt niste perfuzii deoarece bebe nu poate mânca ce remedii as mai putea folosi înafara de acel gel pt calmarea gingiilor ( ies și dinții)

    • Essentialdent a spus:

      Buna ziua,
      Apariția stomatite aftoase poate arata o acidoza. Trebuie introdus în alimentație pe cât posibil produse care care alcalinizeaza (exp. pepene galben). Sa ii faceți un masaj ușor pentru drenarea toxinelor.
      Daca nu are alergie la propolis se poate aplica local produsul propoliv care conține ulei de măsline și extract de propolis.
      Trebuie sa descoperiți cauza care a dus la asa ceva.
      Are alte boli asociate?

      sanatate,
      dr. Corina Dinca

  3. Cojocaru Oana Cătălina a spus:

    Bună ziua! Am un băiețel de 2ani și 9 luni! Are câteva afte pe limbă, cred că în urma unui tratament cu antibiotice pe care îl face pentru că are roșu în gât! Nu vrea nimic să înghită, deci mi-ar trebui cv care se poate pune în apă! Mă puteți ajuta!? 🙏😏

    • Essentialdent a spus:

      Bună ziua!

      Cel mai bine ar fi sa cereți părerea unui homeopat.
      Eu va pot recomanda macerate glicerinice cu efect anti-inflamator și cicatrizant: extract din mlădițe de Afin 15 pic în apa dimineata, extract din muguri de brad MG=D1 15 pic la prânz și Extract din mlădițe de Lemn cainesc 15 pic seara, zilnic timp de 3 săptămâni.

      Sanatate,
      Dr. Corina Dinca

      • Doina a spus:

        Bună seara d-na doctor. În urmă cu 8 luni am fost la stomatolog , mi-a făcut câteva extracții și apoi lucrările care se impun. Odată ce mi-a cimentat dinții înlocuiți, a început calvarul. Dureri insuportabile,mi se umflă buzele, gingiile, nu pot să vorbesc și nici să mănânc. Am fost la d-na care mi-a făcut lucrare și a spus ca nu are ce sa-mi facă. Am fost la Derma în doua orașe diferite și nu mi-a pus nici un diagnostic. M-am dus la alt dr. stomatolog, mi-a extras tot ce mi-a pus cealaltă d-na și sunt tot în aceeași situație. Astăzi, am fost la cabinetul dr.Leahu unde d-na în loc sa-mi dea un diagnostic și un tratament , mi-a propus implanturi și să-mi extragă toți dinții. Vă rog din suflet sa-mi spuneți ce să mai fac. Menționez ca folosesc Anaftin spray, ameliorează pentru 5-10 minute și încep din nou durerile. Vă mulțumesc.

        • Essentialdent a spus:

          Buna ziua,
          Este posibil sa aveti alergie la materiale folosite in lucrarile dentare. Va recomandam sa consultati un alergolog – incercati sa identificati materialele la care aveti alergie si sa faceti lucrati care sa nu includa materialele identificate.
          sanatate,
          Dr. Corina Dinca

  4. ana a spus:

    buna ziua am avut o durere de masea inemagilabila si am folosit tot felul de medicamente ba chiar am pus spirt si maseaua mia trecut dar am facut niste basicute sub limba pana in partea la masea de ma tine nu pot nici sa mestec ma doare ce pot folosi ce sa fac ?? am deasemenea un spray gengigel dar parca nimic ? nici nu pot sa vb calumea?

    • Essentialdent a spus:

      Buna ziua!

      incercati sa clatiti cu ceai de cretisoara. De asemenea, dacă nu sunteti alergica la propolis, folositi propoliv – prin tamponare usoara in zonele iritate. Acestea vor putea sa mai amelioreze din iritatia de la nivelul mucoasei – si nu vor rezolva problema ce a dus la durerea de măsea.

      Sanatate!
      Dr. Corina Dinca

      • Vlad Bianca a spus:

        Buna seara
        Am un bebe de 1 an și 2 luni și are niște te afte pe gingia de sus. Nu vrea sa mănânce nimic. Cu ce sa ii alin durerea? Pot sa ii dau cu miere?

        • Essentialdent a spus:

          Buna ziua,
          Aftele indica o scădere a imunității si este necesar sa schimbati alimentatia. Incercati sa ii dati sa mănânce pepene galben. De asemenea sa incercati sa ii dati sa bea cat mai multa apa si ceai de cretisoara.
          Daca nu este alegeric la propolis puteti masa usor aftele cu propoliv – impostant sa retineti ca se poate utiliza doar in cazul in care nu este alergic la propolis. In cazul in care folositi propolis si zona aftelor se inrosestete aceasta indica semn de altergie si utilizati glicerina boraxata.

          Sanatate,
          Dr. Corina Dinca

  5. Angelica topa a spus:

    Bună ziua
    Eu fac afte de ls salata de vinete!!!cum am gustat ,in secunda doi,mam umplut de afte pe limba interiorul guri si interiorul buzelor,,, mananc foarte greu,!!!,, dar nu trec,,, parca se înmulțesc!!! Si doar Vinetele , imi provoaca asta!!!

    • Essentialdent a spus:

      Buna ziua,

      Mucoasa este sensibila la la o substanță din componenta vinetelor. Incercati sa folositi propoliv pe care sa il aplciati pe afte; inainte de a folosi propoliv asigurati-va ca nu sunteti alergica la propolis.

      Sanatate,
      Dr. Corina Dinca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *