Propolisul – aplicații în terapiile stomatologice
Propolisul este un extraordinar complex de substanțe care conține rășini și balsamuri de pe mugurii unor copaci (în special plopi și mesteceni), de pe scoarța coniferelor, ceară vegetală, ceară de albine, polen, uleiuri volatile, săruri minerale și oligoelemente. Este un produs recoltat și prelucrat de albine. El protejează colonia de albine inclusiv prin dezinfectarea aerului din stup.
- Ce este Propolisul?
- Cum acționează Propolisul in organism?
- Cum utilizăm acest antibiotic natural?
- Ce este Tinctura de Propolis și cum se utilizează?
- Care sunt cele mai importante aplicații ale propolisului in stomatologie?
Acțiunea farmacologică a propolisului se datorează în special flavonoizilor și diverșilor compuși fenolici și aromați.
Propolis – Acțiune terapeutică
Propolisul este un antibacterian natural, acțiune manifestată prin inhibarea creșterii germenilor Gram+ și Gram- patogeni. Este și un antifungic și antiviral acționând inclusiv asupra Candidei albicans și virusului herpetic. În giardioză este folosit cu succes.
Propolisul, ca și uleiurile esențiale naturale, când este administrat intern, NU produce distrugerea florei intestinale, așa cum fac antibioticele de sinteză, de aceea propolisul mai este denumit un antibiotic inteligent.
Prin flavonoide își manifesta acțiunea de antiinflamator natural.
Propolisul are și alte acțiuni terapeutice importante: analgezică, antihemoragica, antioxidantă și antitumorală. Stimulează producerea de colagen crescând tonicitatea și elasticitatea vaselor de sânge și vindecarea rănilor.
Acționează ca stimulent nespecific al sistemului imunitar, dar și ca imunomodulator, sporind astfel capacitatea de apărare a organismului față de factorii agresori externi și interni. Totodată, scade agresiunea sistemului imunitar față de propriile celule în bolile autoimune.
Propolis – Forme de utilizare
Propolisul se poate folosi brut sau extras în diverse produse – alcoolice (produsul tinctură de propolis), extract moale de propolis (Propoliv)+ ulei de măsline, apă (extract natural apos), supozitoare, unguente etc.
Propolisul brut
Se administrează intern în cantitate de 1 gram, echivalentul câtorva boabe de mazăre. Ca să fie mai ușor de înghițit se mestecă, înainte de înghițire, cu semințe de floarea soarelui, alune sau polen. Acestea reușesc într-un timp foarte scurt să extragă diverse substanțe din propolis, chiar în cavitatea bucală.
Tinctura de propolis
Tinctura de propolis 30% se poate administra 1 picătură/kg corp când este luată în scop profilactic, iar când se dorește un efect antibiotic doza pe zi se poate creste până la 5 picături/kg corp administrată în 3 prize, 1 la 8 ore. Se ingeră cu miere sau pe miez de pâine.
Tinctura de propolis 30% se prepară adăugând într-o sticlă de culoare închisa 30 g propolis brut și 70 ml alcool de 75-80 grade. Se etanșeizează bine și se agită în fiecare zi timp de 3 săptămâni. După 3 săptămâni se strecoară și se păstrează în recipiente închise la culoare.
Propolivul combină acțiunea propolisului cu cea a acidului oleic din uleiul de măsline. Potențează astfel acțiunea hipocolesterolemianta și antiinflamatoare a propolisului. Acesta este bine tolerat și de persoanele cu tulburări digestive, afecțiuni hepatice și ale vezicii biliare. Se administrează o capsula la 8 ore.
Unguentul cu propolis
Acesta se obține amestecând inițial 10 ml tinctură de propolis 30% cu 10 grame ceară de albine. Acestea se pun într-un vas emailat să fiarbă la bain-marie într-un alt vas cu apă. Se fierb 10 minute până se evaporă alcoolul apoi se adaugă 90 ml ulei de măsline și se omogenizează cu ceară. Se pune în recipient de sticlă și se păstrează la frigider. Se aplica local de 2 ori pe zi.
Pentru creșterea potențialului terapeutic se recomandă asocierea în administrarea internă a propolisului cu vitamina C și diverse uleiuri esențiale în funcție de efectul pe care doriți sa îl obțineți.
10 aplicații ale propolisului în stomatologie
- Abcesul dentar. Se aplică extern, pe obraz în dreptul dintelui infectat, o cataplasmă rece formată din argilă verde și propolis și se acoperă cu o compresă. Se ține pe locul respectiv timp de 3-4 ore. Intern, în faza de debut, se mestecă foarte ușor, timp de 1 ora, 1 g de propolis brut de patru ori pe zi, după care se înghite. Tinctura de propolis 30% se administrează intern în doza de 5 picături pe kg corp/ zi fracționată în 3 doze luate la interval de 8 ore. Propolivul, administrat tot la 8 ore se poate combina în capsule cu uleiul esențial de cimbru pentru un efect antibacterian mai amplu. Tratamentul se continuă timp de 7-10 zile. În faza avansată a abcesului combinată cu stare generala alterată se asociază cu antibioticele de sinteză, crescând efectul acestora.
- Aftele pot avea drept cauză o limfă încărcată cu toxine. Înainte de aplicarea tratamentului local este necesară o dietă de curățare a organismului. Se tamponează local cu o soluție obținută din 50 ml argint coloidal în care s-a adăugat 1 linguriță tinctură de propolis. Propolisul formează o peliculă protectoare la suprafața leziunilor ulcerate, atenuând durerea și inflamația. În formele grave, cu ulcerații mari, se badijonează local cu un preparat care conține tinctură de propolis 30% (40 g), miere de albine (50 g), borax (6 g) și glicerină (4 g).
- Candidoza bucală apare frecvent la pacienții cu imunitate scăzută. Se prepara o soluție hidroalcoolică cu 1 linguriță tinctură de propolis plus o linguriță bicarbonat de sodiu la 100 ml apa caldă cu care se face gargară.
- Halena (respirația urat mirositoare). O eficiență deosebită are mestecarea propolisului brut cel puțin 30 minute. Se pot folosi produse gata preparate sub formă de apă de gură cu propolis sau în 50 ml apă se adaugă 30 picături de tinctură de propolis și 2 picături ulei esențial de mentă sau lămâie și se clătește bine cavitatea bucală timp de 1 minut, după periajul dentar. Atenție și la hidratare, pentru că deshidratarea duce în ultimă instanță și la absorbția de apă din intestinul gros care conține numeroase toxine și arome specifice, neplăcute.
- Hipersensibilitatea dentară este redusă prin utilizarea locala a gelului cu propolis 10%. Scăderea durerii are loc prin precipitarea propolisului în canaliculele dentare și etanșeizarea parțială a acestora. Efectul se poate menține timp de 3 luni.
- Gingivita și parodontopatie. Pe lângă tratamentele locale realizate de medicul specialist se recomandă masajul gingiei, la domiciliu, cu extract moale de propolis (Propoliv), după igienizarea dinților. Se aplică o picătură de tinctură de propolis pe pulpa degetului arătător, care se freacă de pulpa policelui. Cele 2 degete cuprind arcada dentara, la nivelul gingiei ca într-un clește. Se execută ușor 20-30 mișcări în semicerc, de-a lungul arcadei dentare la nivelul gingiei de 2 ori/zi. Propolisul brut, cât o boabă de mazăre, se tine în gura timp de 1 oră și înainte să îl înghițiți îl mestecați cu polen, arahide sau semințe de floarea soarelui. Este indicată o cură de trei săptămâni pe lună, timp de 3 luni. Dacă nu dispuneți de propolis brut, puteți folosi tinctură de propolis în doză de 3 mg/kg corp fracționate în trei doze. De exemplu, pentru o persoană de 60 kg sunt necesare 180 de picături de tinctură de propolis/zi, administrate în doze de câte 60 picături, la 8 ore.
- Leziunile de decubit apărute după aplicarea protezelor mobile se vindecă după aplicarea locală a mierii propolizate, Propoliv sau gel cu propolis.
- Pentru dinții avulsionați accidental hidrolatul de propolis este un mediu de conservare pâna ce ajungeți de urgență la medicul stomatolog.
- Profilaxia cariilor. Smalțul dinților definitivi devine mai bogat în minerale și mai rezistent dacă în perioada formarii intraosoase a acestora copiii consuma propolis. În plus scade cantitatea Streptococului mutans incriminat și el în apariția cariilor dentare. Se recomandă sugerea și apoi mestecarea timp de cel puțin 30 minute a unui grăunte de propolis brut înainte de înghițire. Eficientă este și tinctura de propolis administrată intern în cantitate de 1 picătură/kg corp timp de 3 săptămâni, cel puțin 3 luni sau produsul Propoliv pentru cei cu intoleranță la alcool.
- În tratamentul canalelor dentare se utilizează cu succes tinctura de propolis 30% datorită acțiunii antiinflamatoare și antibacteriene, inclusiv pe Enterococus fecalis.
Se contraindică administrarea propolisului sub orice formă persoanelor alergice la propolis sau la alte produse apicole.
Atenție: propolisul poate fi diluat (cu ceară sau extract din muguri de plop), lucru care îi poate scade eficiența!!!
Autor: Dr. Corina Gabriela Dinca
- Medic primar stomatologie generala
- Specialist protetica dentara
- Competenta apiterapie, fitoterapie, aromaterapie
- Competenta implantologie
Aici puteți accesa studii privind eficacitatea propolisului în diverse afecțiuni dentare:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28509506
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28182054
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26673857
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27041900