Interventii stomatologice – pacientii cu anticoagulante

Cum se pot realiza interventiile stomatologice pentru pacientii sub tratament cu anticoagulante?

Exista un numar consistent de interventii stomatologice pentru pacientii cu anticoagulante care necesita o analiza atenta a planului de tratament avand in vedere, pe deoparte efectul de sangerare prelungita generat de o astfel de medicatie, în timp ce continuarea tratamentului în timpul procedurii invazive crește riscul de sângerare

Tratamentele stomatologice trebuie adaptate la necesitatile, specificul si particularitatile fiecarui pacient; nțelegerea stilului de viață si cunoasterea conditiilor medicale preexistente reprezinta elemente cheie necesare pentru conceperea planurilor de tratament stomatalogic personalizate.  Situatia generala a sanatatii, respectiv existenta altor boli sau conditii medicale sunt elemente cu un impact definitoriu asupra interventiilor stomatologice; de exemplu, alergiile la diverse medicamente, conditia de fumator sau existenta bolilor generale (boli cardiovasculare, diabet, renale, neurologice, etc.) sunt aspecte ce trebuie obligatoriu luate in calcul la conceperea  planului de tratament si efectuarea inteventiilor stomatologice.

Cand sunt utilizate anticoagulantele si antiagregantele?

Una din situatiile intalnite si cu nivel ridicat de complexitate este cea a pacientilor aflati sub tratament cu anticoagulante si/sau antiagregante. Tratamentul este des intalnit la persoane care suferă de boli cardio si cerebro vasculare precum: cardiopatie ischemica cronica/infarct miocardic, angina pectorala, fibrilaţia atriala, trombembolismul pulmonar tromboze venoase profunde, accident cerebrovascular ischemic. Datorita tratamentului urmat, acestia prezinta risc hemoragic crescut dupa interventiile stomatologice sangerande si necesita o abordare speciala.

Medicatia vasculara cu risc de sangerare este de mai multe tipuri:

 • antiagreganta : aspirina, clopidogrel, parasugrel, ticlopidina
 • anticoagulanta  care se impart in anticoagulante anti vitamina K ( sintrom, trombostop) anticoagulante antitrombina( pradaxa), anticoagulante anti factor X al coagularii ( clexane, fragmin, fraxiparina, xarelton, eliquis, savaysa).

Anticoagulantele si antiagregantele produc ca efect secundar sângerarea prelungită şi predispoziţia la dezvoltarea hematoamelor; sistarea temporara a acestora poate duce la crearea de  cheaguri de sânge urmate de formarea unor trombi, ingreunand astfel buna desfasurare fiziologica a circulatiei sangvine. Decizia de a opri tratamentul anticoagulant sau antiagregant nu este una ușoară, deoarece întreruperea temporară a acestuia crește riscul embolic (de formare a unor cheaguri de sange), în timp ce continuarea tratamentului în timpul procedurii invazive crește riscul de sângerare.

Care sunt interventiile stomatologice cu risc de sangerare?

In cadrul interventiilor stomatologice sunt manopere nesangerande care nu interfereaza cu tratamentul anticoagulant si manopere sangerande unde trebuie tinut cont de acest tratament.

Manoperele sangerande care necesita atentie speciala tratamentului anticoagulant sunt: extractiile dentare, chirurgie parodontala, chirurgie preprotetica, inserarea implanturilor, biopsia.

Inainte de realizarea unei Interventii stomatologice pentru pacientii cu anticoagulante este astfel necesara o analiza atenta a nivelului de risc de sangerare; tabelul urmator (referinta – Management of dental patients taking anticoagulants or antiplatelet drugs si Anticoagulant and Antiplatelet Medications and Dental Procedures)  prezinta in mod comprehensiv clasificarea interventiilor stomatologice in functie de riscul de sangerare:

Interventii stomatologice pentru pacientii cu anticoagulante

* nu exista un consens international privind clasificarea procedurilor dentare in functie de riscul de sangerare; riscul de sangerare este influentat de un numar mare de factori si boli asociate (exemplu – sangerare este mai mare la un dinte cu parondotoza decat la un dinte fracturat); ramane la latitudinea medicului stomatolog stabilirea riscului de sangerare

Care sunt optiunile de realizare interventii stomatologice pentru pacientii cu anticoagulant?

In functie de riscul de sangerare al manoperei stomatologice si tipul de tratament protocolul interventiei POATE fi urmatorul:

 1. In cazul manoperelor cu risc mic de sangerare, NU se intrerupe tratamentul antiagregant;  anticoagulantele se POT intrerupe cu 24 de ore inaintea interventiei chirugicale; chiar in cazul unor interventii cu risc mic de sangerare,  pacientii care urmeaza tratament anticoagulant anti vitamina k ( trompostop, sintrom) este obligatoriu sa aibe o evaluare INR (International Normalized Ratio) minim cu 3-4 zile (ideal 1 zi)  inaintea interventiei stomatologice sangerande.
 2. In cazul manoperelor complicate cu risc moderat de sangerare, pacientul va fi indrumat catre medicul care i-a stabilit tratamentul anticoagulant (cardiolog, neurolog sau chirurg vascular), acesta urmand sa specifice detaliile legate de schema administrarii tratamentului anticoagulant in conditiile interventiei stomatologice.
 3. In cazul manoperelor cu risc mare de sangerare asociate cu alte afectiuni se recomada spitalizarea pacientilor si efectuarea in conditii de control si siguranta a acestora.

Este important de mentionat ca in prezent nu există un consens cu privire la eventualele întreruperi ale terapiei înainte de procedurile dentare invazive; pacientii cu patologie cardio-cerebrovasculara care nu au un control recent (ultimele 3-6 luni)  vor fi indrumati catre medicul curant (medicul specialist cardiolog, neurolog, internist, diabetolog etc) pentru efectuarea unei reevaluari clinice, biologice, si dupa caz -imagistice, indiferent de riscul sangerare al interventie stomatologice.

Exista elemente ajutatoare pentru interventia stomatologica sangeranda?

Aplicarea locală a agentilor antifibrinolitici pentru a asigura un proces hemostatic adecvat este de asemenea un element ce poate fi utilizat in cadrul manoperelor stomatologice sangerande. Pentru interventiile cu risc mic se pot utiliza uleiurile esentiale cu efect anticoagulant precum lavanda, chiparosul, imortele (helycrisum italicum), cistus (aspecte privind utilizarea uleiurilor esentiale se regasesc aici).

In oricare din situatii este obligatia pacientului de a informa medicul stomatolog cu privire la prescripţia de medicamente cu efect anticoagulant si/sau antiagregant, respectiv facilitarea unui dialog intre medicl stomatolog si cel cardiolog in vederea alegerii solutiei optime. Aspectele mentionate in acest articol sunt cu caracter informativ si nu trebuie folosite pentru luarea unei decizii unilaterale referitoare la oprirea tratamentului anticoagulant/antigregant fara consultul medicilor de specialitate implicati.

Dr. Corina Gabriela Dinca

 • medic primar stomatologie generala
 • medic specialist protetica dentara
 • competenta implantologie
 • competenta api-fito-aromaterapie

Dr. Anca Ionici

 • medic specialist cardiologie
 • competenta ecografie cardiaca si vasculara

In cazul in care aveti intrebari sau doriti mai multe detalii, folositi forma de contact de mai jos si va raspundem in cel mai scurt timp.


  Acest articol a fost publicat în General.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *