Ulei esențial de cuișoare – aplicații in stomatologie

Uleiul esențial de cuișoare (Eugenia Caryophyllus)

 • Care sunt proprietățile uleiului esențial de cuișoare?
 • Efecte benefice în îngrijirea dinților
 • Cum utilizăm uleiul de cuișoare în afecțiunile stomatologice?
 • Alte afecțiuni ameliorate cu ulei de cuișoare

Arborele de cuișoare este o plantă exotică, mereu verde, cu o înalțime de pana la 10-12 metri. Înflorește de două ori pe an. Este originar din Insulele Moluce, din Asia de sud-est.Uleiul esențial de cuișoare (Eugenia Caryophyllus), ramura - www.essentialdent.ro

Părțile folosite ale plantei sunt: mugurii, frunzele, ramurile. Pentru păstrare mugurii sunt uscați și au forma unor mici cuie, de unde provine și denumirea.

Uleiul esențial este obținut prin hidrodistilare și, mai rar, prin metoda distilării cu abur a frunzelor uscate, a mugurilor și a ramurilor. Uleiul din muguri cu o aromă specifică fructată este de o calitate înaltă și acesta este recomandat  în terapie.

Este singurul ulei esențial care are densitatea mai mare decât a apei.

Care sunt proprietățile uleiului esențial de cuișoare?

Eugenolul, substanța activă din compoziția cuișoarelor, are un efect, demonstrat clinic, de inhibare a multor germeni patogeni.

 • Acțiunea antibacteriană o are pe: Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Escherichia Coli, Listeria, Klebsiella pneumoniae, Salmonella enterica, S.typhi, bacterii periodontogene (Fusobacterium nucleatum, Porphyromonas intermedia, P. gingivalis, Enterococus faecalis, streptococcus mutans). Fiind lipofil penetreaza membrana bacteriilor acidofile.
 • Acțiune antivirala asupra lui herpes simplex.
 • Acțiune antifungică pe candida albicans.
 • Acțiune antiparazitară inhiband dezvoltarea Giardiei Lambia.
 • Acțiunea antiinflamatoare prin inhibarea prostaglandinsintetazei și chemotactismului leucocitar.
 • Este un antiagregant plachetar prin reducerea eliberării histaminei din mastocite.
 • Actiune analgezică prin efect antinociceptiv.
 • Are o acțiune tonică asupra întregului organism.
 • Psiho-emoțional restabilește puterea după suprasolicitarea nervoasa si fizica. Trezește si îndeamnă ființa către mobilizare, acțiune rapida, concentrare.

Atenție! Aplicat nediluat pe mucoasă determină arsură. Se recomandă o diluție de 1:2 în ulei gras (cocos, măsline, susan) înainte de aplicare direct pe mucoasă sau piele. (1 picătura ulei de cuișoare cu 2 picături ulei gras)

Când și cum utilizăm uleiul de cuișoare?

1. Îngrijirea dinților și a gingiilor, împrospătarea respirației. Se clătește gura cu ulei esențial de cuișoare diluat în apă călduță (3 picături la 50 ml apă).

2. Dureri de dinți. Se pun 2 picături de ulei esențial de cuișoare diluat cu 4 picături de ulei de cocos, picurat direct pe dinte, dacă acesta are cavitate; se acoperă cu vată. Sau se amestecă 1 picătura ulei de cuișoare cu 2 picături ulei de lavandă, 2 picături arbore de ceai, 5 picături ulei gras si se pun pe un tifon pe gingia din dreptul dintelui. Intern se recomandă combinarea a 2 picături de ulei de cuișoare + 2 picături ulei din arbore de ceai + 4 picături ulei gras administrat in capsulă vegetată la o ora după masă. Doza se repetă la 8 ore timp de 10 zile.

3. Dureri de gat. Se face gargară cu ulei esențial de cuișoare diluat în apă călduță (3 picături la 50 ml apă).

4. Ulcer duodenal cu H. pylori pozitiv se administrează cate o capsulă vegetală sau miez de paine cu 3 picături de ulei de cuișoare amestecat cu 3 picături de ulei gras, la o ora după masa. Doza se repetă la 8 ore timp de 6 săptămani.

5. Indigestii, diaree, flatulență. Se amestecă 2-3 picături de ulei de cuișoare cu un ulei gras și se aplică pe abdomen; se beau 2 picături de ulei de cuișoare amestecate cu ceai călduț.

6. Parazitoze digestive. Ulei esențial cuișoare 2 pic + ulei esențial cimbru 2 pic x 3/zi+ 4 pic ulei dovleac, in capsulă vegetale + nuca neagra 2×1 comprimate/zi timp de 1 lună. Pentru copiii de peste 7 ani doza se reduce la jumătate. Pentru copii de sub 7 ani amestecul cu uleiuri esențiale se aplica pe abdomen si se masează. Intern se recomanda Giardinophyt.

7. Răceală, tuse. Se inhalează ulei de cuișoare pulverizat cu difuzor sau direct din sticluță, ca expectorant. Se amestecă 3 picături de ulei de cuișoare cu ulei gras 1:2 diluție, și se aplică pe piept, spate și gât.

8. Febră, stări infecțioase respiratorii, uro-genitale. Se iau 2 picături de ulei de cuișoare s+ 2 pic ulei esențial de cimbru+ 4 pic ulei gras în capsulă vegetala sau cu miere, de 3 ori pe zi, la o ora după masa timp de 10-14 zile. Copiilor intre 7-14 ani li se reduce doza la jumătate fata de cea indicata la adult.

9. Durere de cap. Se amestecă 2-3 picături de ulei de cuișoare cu un ulei gras și se aplică pe frunte și tâmple.

10. Efort mental. Se pulverizează cu difuzor în încăpere, pentru creșterea concentrării și atenției.

11. Dureri musculare și articulare. Se amestecă 5 picături de ulei de cuișoare într-un ulei de sunătoare in proporție 1:2 și se masează zonele afectate.

12. Îmbunătățirea circulației. Se amestecă 5 picături de ulei de cuișoare în ulei gras sau în loțiunea de corp (atenție: să fie un produs cât mai natural si de calitate!) și se masează ușor picioarele, de jos în sus.

13. Răni infectate. Pentru curățarea plăgii se folosește o soluție cu 30 picături ulei de cuișoare la 100 ml apa. Este recomandată și o compresă cu ulei de cuișoare diluat în ulei gras in proporție 1:2 pe plăgile care se vindeca greu, zone cu micoze, vânătăi, înțepături.

14. Acnee. Se aplică pe zonele afectate 2-3 picături ulei de cuișoare amestecate cu ulei de jojoba (1:2).

15. Dezinfectant pentru încăperi. Se pulverizează cu difuzor 1-2 picături ulei de cuișoare la 5 m2 de camera.

16. Îndepărtarea insectelor. Se combină 3-5 picături ulei de cuișoare cu 10 ml ulei gras si se aplică pe piele.

Este contraindicat in perioada de sarcina si suprasolicitare nervoasa datorita efectului tonic general. Și in intoleranța individuală.

Se recomandă precauție si o diluție cat mai mare la prima utilizare pentru testarea toleranței individuale la acest ulei esențial.

Va recomand sa utilizați uleiuri esențiale de buna calitate.

Autor: Dr. Corina Gabriela Dincă

 • Medic primar stomatologie generală
 • Medic specialist protetică dentară
 • Competență apiterapie, fitoterapie, aromaterapie
 • Competență implantologie

Studii despre uleiul esențial de cuișoare

Dacă doriți mai multe detalii, puteți accesa câteva studii care confirmă acțiunile benefice ale uleiului esențial de cuișoare:

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21397894 Synergistic effect between clove oil and its major compounds and antibiotics against oral bacteria.
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15089054 Formulation and evaluation of mucoadhesive tablets containing eugenol for the treatment of periodontal diseases
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29101062 Antibacterial and antibiofilm activities of eugenol from essential oil of Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L. M. Perry (clove) leaf against periodontal pathogen Porphyromonas gingivalis.
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24278917 Essential oils and zirconia dental implant materials.
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29104390 An in vitro Comparative Evaluation of Efficacy of Disinfecting Ability of Garlic Oil, Neem Oil, Clove Oil, and Tulsi Oil with autoclaving on Endodontic K Files tested against Enterococcus faecalis.
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28407719 Anti-inflammatory activity of clove (Eugenia caryophyllata) essential oil in human dermal fibroblasts.
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30171656 Novel ethosomal gel of clove oil for the treatment of cutaneous candidiasis.
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30053847 Antibacterial activity evaluation of selected essential oils in liquid and vapor phase on respiratory tract pathogens