Am ramas fără un dinte! Ce variante de tratament există?

Variantele de tratament care pot proteza pierderea dinților 

În primul rând, trebuie să înțelegem complicațiile pierderii chiar și a unui singur dinte. În acest sens, fotografia de mai jos ilustrează ce se întâmplă cu restul dinților după pierderea

unuia.

Astfel, primul lucru care se observă este înclinarea dinților vecini celui pierdut spre spațiul pe care îl ocupa acesta, apariția de spații între dinți datorate migrărilor dentare, bascularea dinților posteriori cu apariția contactelor premature, agresiunea dintelui antagonist și suprasolicitarea ocluzală para-axială acompaniată de resorbție osoasă.

Este posibil ca toate aceste lucruri să vă sperie, însă edentațiile tratate la timp ne pot scuti de această suită de complicații, care pot influența chiar și planul de tratament.

Ce putem face în cazul pierderii unui dinte?

Opțiunea 1: Să nu facem nimic

Complicațiile enumerate anterior își vor face resimțită prezența, cu afectarea funcțiilor estetică, masticatorie și fonatorie. O altă problemă în cazul în care decidem să nu facem nimic este aceea că breșa edentată neprotezată nu este stimulată funcțional, rezultând în pierderea nivelului și densității osoase. Ca să evidențiem totuși și partea plină a paharului, nefăcând nimic nu introducem niciun material străin în cavitatea bucală, iar igiena locală poate fi menținută ușor, aspect care poate deveni o proble mă în cazul următoarelor opțiuni de tratament.

Opțiunea 2: Punte dentară convențională

 

Una dintre cele mai consacrate si mai accesibile variante de tratament este puntea dentara. In cazul puntilor, dintii limitanti bresei edentate sunt stalpi de punte, ei fiind slefuiti si vor prelua fortele masticatorii de la nivelul restaurarii.Una din problemele specifice acestui tip de tratament este dificultatea igienizarii spatiului de sub corpul de punte. In sprijinul acestei probleme se poate folosi tehnica de „oil pulling” – folosind uleiuri esentiale. Intrebati medicii nostri pentru indrumare.Opțiunea 3: Implantul dentar

Varianta care inlatura slefuirea a 2 dinti pentru a il reconstitui pe al 3-lea este implantul dentar, care reprezinta „radacina” din titan a viitoarei coroane care protezeaza spatiul edentat. De asemenea, osul este stimulat in timpul functiei la nivelul dintelui pierdut, spre deosebire de puntea dentara. Astfel, se pastreaza inaltimea,latimea si densitatea osoasa.Opțiunea 4: Puntea colată Maryland

Aceasta este o alternativa interesanta pentru protezarea clasica prin punte, doar ca are indicatii restranse. Puntea este realizata din compozit ( materialul din care se fac obturatiile coronare), fiind colata pe „spatele” dintilor vecini celui absent. Avantajele acestei restaurari sunt: dintii vecini nu sunt slefuiti, nu contine componente metalice. Ca dezavantaje, problema cu igienizarea sub corpul de punte ramane, rezistenta in timp este mult mai mica decat cea a unei punti clasice, nu se poate aplica stimuli functionali asupra osului (astfel se resoarbe) si are indicatii restranse( de obicei protezarea incisivului lateral).

Opțiunea 5: Puntea cu „aripioare” Kemmeny

Ultima varianta cu care se poate proteza lipsa unui singur dinte este una mobila, asadar este usor de igienizat. Avantajul este ca mentine axul dintilor vecini si spatiul edentat, transmite presiuni functionale crestei edentate si este mai ieftina ca pret fata de celelalte variante. Dezavantajul acesteia este ca poate sa nu fie confortabila de purtat si ca necesita atentie cat mancam cu ea.

Lezarea masivă a țesutului dentar sau lipsa unui dinte, nerezolvată la timp, poate cauza (pe lângă durerile locale) și dureri de cap, dureri cervicale, lombare, dureri în zona urechilor prin suprasolicitarea mușchilor mobilizatori ai mandibulei care sunt in relație directă cu mușchii gâtului, mușchii paravertebrali.

Așadar este necesar să aveți grijă de dinții dumneavoastră. Tratați-vă cariile la timp și nu vă grăbiți să scoateți dinții. Dar dacă aceștia sunt irecuperabili, înlocuiți-i în cel mai scurt timp.

AutorDr. Corina Gabriela Dinca

  • Medic primar stomatologie generala
  • Specialist protetica dentara
  • Competenta apiterapie, fitoterapie, aromaterapie
  • Competenta implantologie