Aparat dentar – ce este, cand se foloseste

Ce trebuie sa stii despre aparatele dentare?

Inca de mici copii suntem invatati sa avem grija de dantura noastra, pentru a ne putea bucura de o viata sanatoasa si un zambet perfect. Exista insa situatii cand dintii nu cresc uniform, maxilarul superior este mai mare decat cel inferior, ceea ce poate conduce la anumite probleme stomatologice ce pot fi reparate cu ajutorul aparatelor dentare.

In timpul vizitelor stomatologice periodice, medicul dentist poate observa anumite nereguli, precum malocluzia si poate recomanda vizita la un ortodontist. Aceasta ramura a stomatologiei, ortodontia, se ocupa cu diagnosticarea, preventia si tratamentul malpozitiilor dentare si faciale si recomanda folosirea aparatelor dentare, pentru a corecta anumite anomalii.

Cand este recomandat sa se foloseasca aparatele dentare?

Vizitele la stomatolog sunt recomandate de la cele mai mici varste, acestea fiind foarte benefice, caci in cazul copiilor, folosirea aparatelor dentare pot corecta o serie de probleme precum dezvoltarea oaselor maxilare, uniformizarea marimii dintilor sau a arcadelor dentare sau ajuta la pozitionarea corecta in cazul eruptiei dintilor permanenti. Atunci cand sunt folosite la copii, aparatele dentare elimina necesitatea de a mai face corectii de acest gen  la varsta adulta.

Aparatele dentare sunt extrem de utile si in cazul adultilor, caci acestea pot rezolva probleme precum malocluzia sau corectia pozitiei ncorecte a dintilor.

Practic, aceste aparate dentare sunt utile pentru oricine isi doreste imbunatatirea modului in care arata dantura si un zambet perfect. Foarte multi artisti si vedete au purtat aceste aparate dentare si le-au promovat de-a lungul vietii.

Ce tipuri de aparate dentare exista?

Exista mai multe tipuri de aparate dentare, in functie de particularitatile fiecarui pacient si de metoda de tratament aleasta de medicul ortodont.  Exista aparate dentare fixe si mobile, ortodontice sau ortopedice.

Cele mai frecvente tipuri de aparate dentare utilizate sunt cele de tipul acelor braketuri care sunt pozitionati pe partea externa a dintilor. Acestea pot fi  aparate dentare metalice, ceramice sau din safir.

Cat timp trebuie purtat un aparat dentar?

Perioada de timp in care trebuie folosit un aparat dentar depinde un mare parte de problemele existente, insa in cazul adultilor variaza intre 6 luni si 2 ani.

Cum trebuie ingrijiti dintii in timpul purtarii aparatelor dentare?

Pentru cele mai bune rezultate, este nevoie de o atentie maxima din partea pacientului in ceea ce priveste igiena orala si consumul de alimente.

Astfel, pentru un tratament ortodontic de succes, este necesar sa se tina cont de felul in care are loc igiena orala, trebuie sa mearga la perioade regulate de timp la controalele stomatologice pentru ajustarea aparatelor si trebuie sa tina cont de alimentele pe care le consuma.

Care sunt cele mai importante motive pentru a purta un aparat dentar?

Cel mai important aspect legat de purtarea aparatului dentar este faptul ca acesta poate ajuta la redarea unui zambet perfect.

Prin folosirea aparatelor dentare se reda aspectul estetic al danturii, dar cel mai important este faptul ca se obtine o functionalitate corecta.

Aparatele dentare pot fi purtate la orice varsta, ceea ce e foarte benefic pentru corectarea anumitor probleme dentare.  Excluderea problemei malocluziei aduce in timp numeroase beneficii, precum o muscatura corecta, care elimina problemele parodontale, ale cariilor sau fracturilor dentare.

De asemenea, atunci cand malocluzia nu mai este o problema, digestia si sanatatea generala este mult imbunatatita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *