De ce trebuie să tratăm dinții de lapte

Dinții de lapte trebuie și ei tratați, chiar dacă sunt temporari

Dinții de “lapte” sau temporari își încep dezvoltarea în os în al doilea trimestru de sarcină și încep să erupă în jurul vârstei de 6 luni – 1 an. De obicei, preșcolarul prezintă dentiția temporară complet eruptă.

Una dintre cele mai mari concepții greșite despre dinții temporari este faptul că părinții consideră irelevantă integritatea dentiției de lapte, cât timp aceasta va fi oricum înlocuită de dinții permanenți.

Asociația Americană de Medicină Pediatrică Stomatologică (AAPD) subliniază importanța menținerii sănătății orale ale copilului mic prin implementarea conceptului de „Dental Home”, prin care recomandă părinților să meargă cu copiii la medicul stomatolog pediatru în primele 6 luni de la erupția primului dinte (în primul an de viață al copilului).

Acest lucru este important pentru a obișnui copilul cu medicul și cabinetul stomatologic. De asemenea, în cadrul primei vizite se poate realiza diagnosticul precoce al cariei incipiente și al diferitelor afecțiuni de origine necarioasă ale smalțului, direcțiile de tratament posibile, dar și consiliere privind modul de igienizare și obiceiurile alimentare care favorizează apariția cariei precoce a copilăriei.

Astfel, diagnosticarea precoce a afecțiunilor dentare este benefică pentru copilul mic, atât prin restaurarea normalității funcționale, cât și din perspectiva tratamentului care este mai ușor de suportat și acceptat.

De ce este important să tratăm dentiția temporară?

În primul rând, poate surprinzător, pentru că și dinții de lapte dor!

Durerea poate avea un impact destul de mare asupra copilului, afectându-i calitatea vieții, nivelul de concentrare la școală (determinându-l uneori să absenteze de la ore pentru vizitele de urgență la medicul stomatolog), dar și modul în care copilul se alimentează, această disfuncție putând avea un impact semnificativ asupra creșterii și dezvoltării generale normale ale organismului.

De asemenea, cariile netratate pot afecta psihicul micului pacient și funcțiile aparatului dento-maxilar și pot modifica perimetrul arcadei. Prin pierderea prematură a dinților temporari din cauza cariei, dinții vecini migrează și reduc spațiul necesar dinților permanenți pentru erupție, forțându-i să ajungă pe arcadă malpoziționați sau chiar să fie retenționați intra-osos.

Prin monitorizarea regulată a micului pacient se poate intercepta caria dentară în stadiul ei incipient, pentru a i se asigura tratamentul optim la momentul oportun, iar părinții pot fi sfătuiți în ceea ce privește igiena, controlul dietei și suprimarea diferitelor obiceiuri vicioase pe care copilul le poate deprinde.

De ce să ajungem să tratăm afecțiunea deja instalată când, prin prevenție, putem păstra sănătatea copilului nostru? Programați-vă cu copilul pentru prima vizita la medicul stomatolog pediatru cât mai devreme!