Ingrijirea naturală a dinților

Aromaterapia – terapie naturală pentru îngrijirea dinților

Plantele sunt medicamentele noastre folosite din antichitate pentru vindecarea bolilor. Corpul nostru este astfel creat încât să poată metaboliza compoziția chimică a plantelor. Oamenii primitivi au reușit să deosebească plantele nefolositoare, toxice de cele vindecătoare. Cunoștințele dobândite au fost transmise din generație în generație, mai întâi verbal, apoi în scris.

Medicamentele de sinteză au principiile active copiate din natură, dar și compuși care nu sunt compatibili corpului și de aceea au mai multe efecte adverse. Și plantele, dacă sunt utilizate excesiv timp îndelungat, pot produce toxicitate. Totul se folosește cu măsură. Este important unde a fost crescută planta, când a fost recoltată, cum a fost depozitată. Efectele tămăduitoare ale plantelor nu se văd imediat, așa cum ne-au obișnuit medicamentele sintetice, dar ele ne aduc numeroase beneficiil.

Voi aborda tratarea naturală a cavității bucale prin aromaterapie.

Aromaterapia este ramura fitoterapiei care se ocupă de tratarea cu uleiuri volatile a bolilor infecțioase, psihice sau de altă natură.

Uleiurile volatile sunt produsi ai metabolismului secundar al plantelor prin celule specializate, sunt esența plantelor. Acestea sunt depozitate în vacuolele, perii glandulari, canalele secretorii sub formă de lichid uleios volatil cu miros plăcut. Se extrag prin diverese metode: distilare cu vapori de apă, cu solvenți, prin presare.

Principiile active din uleiurilor volatile au energie electrică, acționând asupra materiei prin donarea sau captarea electronilor, dar in același timp sunt și emițători sau receptori de unde,

Constituienții uleiurilor volatile acționează asupra organismelor vii nu numai prin materie, ci și prin energie și informație.

Prin miros și gust ele transmit mesaje cu corelații emoționale in memoria celulară. Din aria corticală olfactivă apar reacții în lanț capabile să reactiveze funcții biologice sau fiziologice latente.

Fiecare ulei esențial lucrează asupra corpului, minții și sufletului.

Aromaterapia in medicina dentară este un ajutor in terapia problemelor dumneavoastră, nu un înlocuitor al medicului dentist. Îndepărtarea tartrului, curățarea cariei dentare se realizează în cabinetul stomatologic.

Uleiul esențial din arbore de ceai are acțiune antiinflamatoare, antifungică și antiseptică, tonică și de stimulare a sistemului imunitar. Este eficient în tratarea aftelor bucale, gingivitei ulceronecrotice, parodontozei, candidozei bucale, sinuzitelor. Uleiul esențial de arbore de ceai este utilizat cu succes în cazul candidozei orale prin următorul tratament: se prepară o soluței prin adăugarea a 10 picături ulei esențial de arbore de ceai în 30 ml de apă și se clătește timp de 10 zile de 2 ori pe zi.

În cazul sinuzitei se inhalează direct din difuzorul de aromaterapie de 3 ori pe zi, 10 minute, timp de 10 zile. Efectul acestuia devine mai puternic dacă se combină cu  uleiul esential de cimbru: în 100 ml apă se adaugă 3 picături ulei de arbore de ceai și 3 picături ulei esențial de cimbru. Revigorează spiritul și atenuează traumele.

Uleiul esențial de cuișoare, prin elementul său principal – eugenolul, are acțiune antibacteriană cu spectru larg, antivirală, antifungică, analgezică, antiinflamatoare, hipertensivă. Atenție! Are acțiune caustică la nivelul pielii și mucoaselor. Se foloseste combinat cu un ulei gras (măsline) în proporție de 1:1 când se aplică pe mucoasă sau piele. Se poate utiliza în pasta de dinti sau în apa de gură pentru a distruge germenii patogeni prezenți în cavitatea orală. Se clătește gura cu ulei esențial de cuișoare diluat în apă  (4 picături /50 ml apă). Este recomandat pentru tratarea abcesului dentar în combinație cu uleiul esențial de dafin.

Uleiul esențial de cimbru prezintă mai multe chemovarietăți și fiecare are o compoziție în principii active diferită. Acțiunea sa este antibacteriană, antivirală, tonică generală. Recomandat în sinuzite, abcese dentare luat pe cale internă câte 3 picături de 3 ori pe zi timp de 10 zile în combinație cu uleiul de lavandă 2 picături pentru efectul său antiinflamator și analgezic. Aceste picături se pun în capsule vegetale goale de la Young Living sau se pot administra cu o linguriță de miere.

Ulei esențial de lavandă are acțiune sedativă, relaxantă muscular, antiinflamatoare, analgezică, cicatrizantă, scade tensiunea sangvină, reduce manifestările stresului. Este recomandat pentru orice tip de durere sau inflamație. Se aplică 2 picături de ulei de lavandă pe o leziune a mucoasei bucale (aftă, herpes) pentru reducerea durerii, inflamației și grăbirea cicatrizării. Calmează și liniștește spiritul.

Uleiul esențial de mentă are acțiune analgezică fiind recomandat în dureri de cap și migrene. Este foarte eficient în distrugerea bacteriilor anaerobe localizate în sulcusul (șanțul) gingival care ar putea produce suferințe parodontale. Se poate adăuga câte o picătură de mentă în apa de gură sau spray-ul de gură pentru a-i potența efectul antiseptic!

Uleiul esențial de portocală are efect calmant, antitumoral, stimulează circulația și este recomandat pentru afte și gingivite. Se realizează apă de gură obținută din 5 picături de ulei esențial de portocală în 100 ml de apă și 1 linguriță de bicarbonat de sodiu. Se clătește de 2 ori pe zi.

Uleiul esențial de rozmarin are acțiune antibacteriană, antifungică, mucolitică, tonică, decongestivă, cicatrizantă. Este recomandat pentru gingivite, parodontopatii, sinuzite. Se poate inhala din difuzor sau se administrează intern câte 3 picături de 3 ori/zi. In cabinet se administrează local în pungile parodontale în combinație cu alte uleiuri esențiale. Excelent împotriva sentimentului de înstrăinare.

Uleiul esențial de salvie are acțiune tonică, antialgică, antibacteriană, antivirală, antifungică, cicatrizantă. Este recomandat în afte, parodontite. Induce liniștea interioară.

Uleiul esențial de smirnă are efect calmant și antiseptic. Din acest motiv era utilizat în mod tradițional pentru sănătatea gingivală și pentru vindecarea ulcerațiilor, a leziunilor suprainfectate din cavitatea orală. Uleiul esențial de smirnă ajută la menținerea sănătății gingiilor și prin favorizarea circulației sanguine în țesuturi. Se masează gingiile cu o soluție uleioasă obținută din amestecarea a 2 picături de smirnă, 4 picături rozmarin, 4 picături de lavandă cu 10 picături de ulei de cocos.

Relaxarea minții și eliberarea de stres sunt foarte importante în orice proces de vindecare.

Înainte de o întâlnire care vă generează stres, pe lângă lavandă, recomandăm utilizarea și a uleiului esențial Traquill sau Stress away de la Young Living.

E ZÂMBET, E ARMONIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *