Supraproteza totala

Supraproteza totala (overdenture) in cazurile de edentatie

Pierderea dintilor (edentatia) este o problema importanta de sanatate orala si generala care influenteaza calitatea vietii individului cu implicatii asupra starii psihice si integrarii sale sociale.

Protezarea edentatiilor se poate realiza prin proteze dentare mobile sau proteze fixe.

Ce este proteza mobila?

Proteza mobila este o piesa protetica detasabila care poate fi totala (in cazul lipsei totale a dintilor) sau partiala. Protezele mobile total acrilice determina o stare de inflamatie cronica asupra zonelor de sprijin, iar eficienta masticatorie este mult diminuata.

Ce este proteza fixa?

Proteza fixa se cimenteaza pe dinti sau implanturi si ramane in permanenta in cavitatea bucala a pacientului. Protezarea fixa imbunatateste eficienta masticatorie mai mult decat cea mobila, iar supraprotezarea mobila mai mult decat proteza mobila clasica.

Ce este Supraproteza totala?

Supraproteza totala este o proteza mobila care are mentinere si stabilitate fixa pe dinti sau implanturi. Este mobila datorita posibilitatii de indepartare din gura in orice moment doreste pacientul. Se mentine fix datorita sistemelor speciale de ancorare dintre proteza si dinti sau implanturi.

Avantajele supraprotezei totale:

  • Igienizarea protezei si a dintilor de sprijin/ implanturi se realizeaza cu usurinta datorita posibilitatii indepartarii protezei
  • Mentinerea ireprosabila in cavitatea bucala (campul protetic) fara riscul desprinderii
  • Imbunatatirea esteticii
  • Recuperarea functionalitatii aparatului dento-maxilar
  • Pastrarea sanatatii tesuturilor dent-parodontale si muco-osoase prin actiunea fortelor ocluzale in axul radacinii si glisarea protezei fara afectarea dintilorti/implantelor de sprijin

Supraproteza poate fi construita peste dinti sau implanturi.

Supraproteza pe dinti

Daca pacientul are un numar redus de dinti care nu se incadreaza in conceperea unei proteze partiale scheletate sau acrilice , acestia pot fi pregatiti pentru ancorarea unei supraproteze totale.

Aceasta pregatire consta in tratamentul parodontal al acestora, indepartarea nervului si radierea partii coronare a dintelui.

Urmeaza fazele de amprentare preliminara, amprentare functionala, determinarea dimensiunii vertical de ocluzie si inregistrarea ocluziei, proba machetei.

Dupa aceste etape se obtin  2 piese: supraptoteza totala cu matricea din plastic sau pastila magnetica si elementele dentare cu sistemul de mentinere (patricea) care poate fi capsa sau keeper in cazul magnetului.

In radacina ramasa se cimenteaza acest  sistem special capsa sau magnet , iar in proteza se regaseste matricea din plastic in cazul capsei sau pastila magnetica.

Suprastructura metalica pe capse ocluzale
Suprastructura metalica pe capse ocluzale
Supraproteza totala cu suprastructura metalica
Supraproteza totala cu suprastructura metalica

Sistemul de mentinere in cazul capselor se bazeaza pe frictiunea dintre patricea sferica metalica din dinte si matricea din plastic situate in proteza. Matricea in timp se uzeaza si se schimba cu usurinta la un interval de 6 luni- 1 an. In cazul magnetilor mentinerea se realizeaza prin forta de atractie  dintre keeper-ul cimentat in radacina si pastila magnetica din proteza.

Supraproteza pe implanturi

Cand pacientul nu mai are nici un dinte o varianta de protezare este proteza totala clasica, o solutie acceptabila pentru unii pacienti. Dar in cazul edentatiei mandibulare majoritatea au nevoie de mentinere si stabilitatea mai buna.

Supraproteza pe implanturi este o alternativa care ofera o stabilitate si implicit o masticatie eficienta cat si un confort sporit pacientului edentat total.

Exista variate sisteme de mentinere pentru supraproteza pe implanturi.

Acestea se aleg in functie de :

  • Marimea spatiului protetic disponibil care trebuie analizat tridimensional inainte de efectuarea lucrarii propriu-zise.
  • Varsta pacientului astfel incat acesta sa poata manevra cu usurinta si in siguranta supraproteza
  • Tipul de sprijin pe care dorim sa il aiba supraproteza: rigid sau rezilient implant-muco-osos
  • Gradul de disparalelism al implanturilor
  • Numarul de implanturi
  • Inaltimea gingiei periimplantara

Aceste sisteme de mentinere pot fi : cu bara si calaret, cu capsa , cu magneti, cu locator.

 

Supraproteza mandibulara pe locator
Supraproteza mandibulara pe locator
Sistem de mentinere de tip locator
Sistem de mentinere de tip locator

Gradul de mentinere al supraprotezei pe campul protetic depinde de:

  • Numarul si distributia implantelor pe arcada
  • Curbura arcadei in zona frontala
  • Oferta osoasa din punct de vedere calitativ si cantitativ
  • Volumul sistemelor de mentinere
  • Gradul de atrofie al maxilarului interesat si al maxilarului antaonistului
  • Tipul de protezare a maxilarului antagonist

Care sunt etapele  clinice in aceast tip de supraprotezare?

  1. Etapa de consultatie primara, recomandarea investigatiilor paraclinice si apoi etapa de stabilire a planului de tratament , discutie si acceptarea acestuia.
  2. Etapa chirurgicala de inserare a implanturilor
  3. Etapa protetica provizorie
  4. Etapa clinico- tehnica protetica definitive in care se alege tipul sistemului de mentinere si construirea supaprotezei pe implant prin etapele caracteristice. ( amprenta preliminara,amprenta functionala, sablon ocluzie cu determinarea si inregistrarea relatiilor intermaxilare, proba machetei, realizarea ramforsarii metalice si proba acesteia pe sistemul de mentinere ales, realizarea supraprotezei la gata)
  5. Aplicarea supaprotezei la gata in cavitatea bucala si echilibrarea ocluzala
  6. Dispensarizare si control

Capacitate de colaborare cu pacientul este importanta pe parcursul tuturor fazelor de realizare a tratamentului protetic dar si in etapa ulterioara de dispensarizare si control.

Pacientul va fi chemat la control la 24 de ore de la inserarea protezei , ulterior la 7 zile si la 3 luni in primul an. Se recomanda verificarea radiologica a stabilitatii osoase din jurul implanturilor.

Cum intretinem supraproteza?

Supraproteza se spala cu periuta de unghii, folosind apa si sapun.

Pentru reducerea formarii tartrului proteza se poate lasa timp de 1 ora intr-o solutie formata din 200 ml apa si 15 ml otet, o data pe saptamana.

Dintii sau implanturile ca si mucoasa cavitatii bucale se igenizeaza cu periuta de dinti, periuta interdentara sau superfloss si pasta de dinti. Utilizarea dusului bucal cu apa de gura este metoda ajutatoare  in igenizarea dintiilor sau implanturilor.

Cu ajutorul implanturilor dentare s-a deschis o noua perspectiva in ceea ce priveste optiunile tratamentului protetic care rezolva problema estetica si functionala in cazul pacientului edentat total.

Supraprotezarea mobila pe implanturi este o modalitate de reabilitare protetica care  creste calitatea vietii pacientului edentat total, a starii de nutritie si o buna desfasurare a relatiilor sociale.

Pentru costruile aferente va rugam sa accesati pagina noastra cu preturi.

Referinte:

  • “Aspecte ale reabilitatrii protetice a pacientului geriatric edentate total prin supapraproteza totala pe implanturi” – autor conf.dr Ligia Adriana Stanca Muntianu
  • “Proteza scheletata cu capse in edentatia terminala” – autor prof. dr. Mihaela Pauna, asistent dr. Ioana-Cella Andrei

Nota: Pozele sunt din cazuistica dr. Corina Gabriela Dinca, medic specialist protetica dentara

Un comentariu la “Supraproteza totala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *