Apa de gură

Apa de gură – o metodă simplă de îngrijire a dinților

Apa de gură reprezintă alături de dușul bucal, ața dentară și de periuțele interdentare o metodă auxiliară de îngrijire a dinților.

Aceasta este menită să elimine bacteriile prin substanțele dezinfectante pe care le conține. Deși neglijata uneori, apă de gură are numeroase indicații și elimină în proporție considerabilă bacteriile la nivelul mucoaselor și gingiilor, locuri la nivelul cărora periuța de dinți nu ajunge.

Pentru o eficientă maximă, nu trebuie neglijată doza apei de gură. Se recomandă utilizarea a 15ml de apă de gură, o dată pe zi, indicat după perlajul dinților. Dacă concentrația acesteia este prea puternică, pacientul poate de asemenea să dilueze soluția într-un pahar cu apă.

Concentrația fiecărui produs se regăsește scrisă pe etichetă iar medicul stomatolog poate indica care din tipurile de apă de gură se pot folosi ca atare sau care necesită diluția. Forma de prezentare este diferită în funcție de producător, astfel că apa de gură se poate găsi în sticle din care se va turna într-o măsură deja adaptată sau care sunt prevăzute cu pompe. În fiecare dintre aceste cazuri, pacientul va turna sau apăsă pe piston de câte ori este necesar până la obținerea dozei indicate.Apa de gura - www.essentialdent.ro

Apa de gură poate să înlocuiască alte metode de îngrijire a dinților?

Este bine de știut că apa de gură nu poate înlocui periajul dentar obișnuit deoarece perlajul corect poate îndepărta placa de la nivelul dinților în urma mișcărilor de rotație iar apa de gură antrenează eliminarea bacteriilor, menținând igiena cavității bucale. Astfel, apa de gură completează protocolul de igienă realizat deja.

Bacteriile rezidente în cavitatea orală sunt responsabile de colonizarea țesuturilor dentare dar și a celor moi. La nivel dentar, acestea produc carii iar la nivel mucozal, inflamații, leziuni sau iritații. Un mare beneficiu este ca elimină halena (mirosul neplăcut). Apa de gură este responsabilă de asigurarea unei respirații proaspete și plăcute.

Halena poate avea multe alte cauze care necesită un control la cabinetul de medicină dentară. În cazul existenței acestui semn, în primă instanță trebuie rezolvată cauza, apa de gură având doar rol protector și nu curativ.

Cum o alegem?

Pe piață există produse cu sau fără conținut de alcool, în procente variabile. Pacientul trebuie să menționeze dacă are intoleranță la alcool, pentru a evita producerea de leziuni mucozale. Unele dintre aceste produse au o concentrație mai crescută de fluor, indicat în special la pacienții cu risc crescut de carii.

Medicul stomatolog trebuie să evalueze și să ia în considerare fiecare sursă de fluor pe care pacientul o utilizează pentru a evita intoxicația.

Există și pacienți care au sensibilitate la anumite substanțe chimice sau doresc să evite absorbția de elemente conținute în apa folosita pentru igiena bucală iar aceștia pot opta pentru produsele pe bază de plante, de asemenea eficiente în combaterea bacteriemiei.

Utilizarea apei de gură trebuie să fie parte integrantă a igienei dentare atât la pacienții tineri cât şi la cei în vârstă. De reținut însă că apă de gură doar completează igiena realizată prin periajul dentar, neputând să îl substituie.

Țineți cont întotdeauna de recomandările medicului stomatolog când utilizați orice apă de gură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *