Halena (respirație urât mirositoare)

Halena – ce este și cum o putem ține sub control

Halena este termenul folosit pentru a descrie orice miros dezagreabil din aerul expirat, chiar dacă substanțele odorante au surse orale sau non-orale.

Termenul provine din limba latină, fiind compus din halitus (aer expirat) și osis (alterare patologică).

Este posibil ca în decursul vieții să fi avut tangență cu persoane în prezența cărora a fost necesar să păstrați distanța în timpul converstiei pentru a va feri de respirația lor.

De multe ori asociem situația neplăcuta cu igienă orală neadecvată, dar de fapt cauzele sunt mult mai complexe. Mirosul neplăcut al gurii sau halena poate afecta încrederea în sine și chiar viața socială a persoanei în cauză, iar gumă de mestecat, bomboanele mentolate sau spray-urile aromate nu le rezolvă problema.

Ca în orice problema de sănătate trebuie să găsim cauzele și să aflăm tratamentele posibil.

Care sunt cauzele halitozei?

Cauzele principale ale halitozei pot fi rezumate astfel:

LocalizareFrecvențăAfecțiuni corelate
Cavitatea bucală90%Caria dentară; boala parodontală; biofilmul lingual; gangrena dentară; acumularea resturilor alimentare în spațiile interdentare; proteze dentare incorect igienizate; coroane de acoperire sau lucrări protetice fixe incorect adaptate; ulcerații; fistule; cancer  oral
Sistemul respirator8%Faringita; amigdalita; sinuzita; corpuri straine introduse în cavitatea nazală sau cea sinuzală; bronsita; cancer pulmonar;
Sistemul digestiv1%Esofagita de reflux; hernia hiatală; infecția cu helicobacter pylori
Alte organe1%Insuficiența renală; trimetilaminuria; diabetul.

Halena – simptome asociate

Simptomele asociate halenei sunt următoarele: existența unei membrane albicioase pe suprafața dorsală a limbii, gura uscată, depuneri de tartru la baza dinților, salivă groasă și necesitatea de a curăța constant laringele, respirație urât mirositoare dimineața și senzația de arsură a limbii, gust acru sau metalic .

S-a constatat că la persoanele care suferă de halitoză, cauza se explică prin bacteriile anaerobe orale, aceleași tipuri de bacterii, care sunt frecvent asociate cu apariția bolilor gingivale parodontita și gingivită. Atunci când mâncăm noi, mănâncă și ele iar o alimentație bogată în proteine, favorizează dezvoltarea bacteriilor.

Cei care au contact cu fumătorii sunt familiarizați cu mirosul specific al „respirației de fumător” . Fumătorii, suferă cel mai adesea de patologii dentare și gingivale care determină apariția halenei.

Gura uscată poate fi un mediu propice pentru halenă deoarece saliva conține compuși care ucid bacteriile și este un fel de apă de gură naturală pentru organism. Un tratament împotriva respirației urât mirositoare cauzată de gura uscată, este consumul constant de lichide. Unii oameni au gura uscată cronic, această condiție fiind numită „xerostomie”.

Poate apărea ca efect secundar al unor tipuri de medicamente gen antihistaminice, antidepresive, agenți de control ai tensiunii arteriale, diuretice, narcotice, sau medicamente anti-anxietate.

Mirosul care vine din gura unei persoane cu boală parodontală activă este atât de distinctiv, încât un medic dentist poate da un diagnostic corect, chiar înainte de a începe examinarea. Infecțiile căilor respiratorii superioare și alergiile pot crea o hipersecreție care cade pe partea din spate a limbii unei persoane.Halena - respiratia urat mirositoare | essentialdent.ro

De asemenea persoanele care au o afecțiune a sinusurilor, nu vor putea respira decât pe gură, ceea ce produce un efect de uscare, care aduce după sine și o respirație urât mirositoare. Dinții cariați pot conduce spre producerea și dezvoltarea acestor bacterii.

Pe langa cauzele prezente in cavitatea bucala mirosul neplacut al respiratiei poate fi declansat si de reziduurile stagnante, in descompunere din peretii stomacului si tractului digestiv.

Cum tratam halitoza?

Tratamentul halitozei trebuie început cu asanarea cavității bucale, prin a reduce cantitatea de microorganisme, concomitent cu reducerea formării de compuși volatili. Acesta se realizează prin metode mecanice și chimice.

Metodele personale și profesionale de igienă orală au un rol important în controlul respirației urât mirositoare. Astfel, este recomandată curățarea eficientă a gurii, revitalizarea și protecția gingiilor intrebuintand apa de gura, prevenirea depunerii de biofilm printr-un periaj corect.

Totodată trebuie curățată foarte bine și limba. Curățarea limbii este una dintre cele mai eficiente metode de a scăpa de halenă matinala. Dacă este prima dată când faci această curățare, senzația va fi un pic ciudată, dar realizată regulat te va ajută să scapi de respirația urât mirositoare si viata ta sociala sa reintre in normalitate.

Prin combinarea periajului dentar, periajului lingual şi clătiri orale cu apă de gură, rezultatele sunt cele mai bune şi cele mai stabile în timp.

Dacă halitoza persistă după debridarea limbii și tratamentul antimicrobian, inclusiv tratament parodontal, pacientul ar trebui sa se adreseze medicului generalist pentru investigații de cauze generale.

Aveți grijă la alimentație și realizați o detoxifiere a organismului cel puțin de 2 ori pe an.

AutorDr. Corina Gabriela Dinca

  • Medic primar stomatologie generala
  • Specialist protetica dentara
  • Competenta apiterapie, fitoterapie, aromaterapie
  • Competenta implantologie
Acest articol a fost publicat în General.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *