Molarul de minte semiinclus

Tratamente necesare pentru molarul de minte semiinclus

În evoluția filogenetică a omului, neurocraniul se mărește, iar viscerocraniul se micșorează. Acest fenomen favorizează lipsa spațiului pe arcada dentară pentru erupția molarilor de minte. Ei rămân semiincluși în os, dar o parte din coroană erupe în cavitatea bucală. Această erupție parțială duce la acumularea de placă bacteriană sub capișonul de mucoasă ce acoperă parțial dintele. În timp, acesta se infectează, se inflamează și poate duce la pericoronarită, care poate fi de două feluri: congestivă și supurată.

În pericoronarita congestivă apare o durere spontană în regiunea molarului de minte, însoțită de jenă la înghițire și o ușoară limitare a deschiderii gurii. Aceasta poate ceda spontan sau prin tratament antiseptic local.

Netratată, această formă trece in pericoronarita supurată, care se manifestă prin alterarea stării generale, febră, lipsa poftei de mâncare, jenă la deglutiție, deschiderea limitată a gurii, durere, adenită submandibulară.

Prin tratament adecvat, dacă dintele este poziționat vertical și are spațiu de erupție, pericoronarita poate ceda iar dintele își continuă erupția.

Frecvent, procesul infecțios duce la apariția unor complicații septice în țesuturile moi din jur, în oasele maxilare, în ganglionii limfatici. Pot să apară și complicații septice la distanță, cum ar fi tromboflebita sinusului cavernos, complicații septice pulmonare sau septicemii.

În afara complicațiilor septice, molarul de minte semiinclus favorizează apariția tulburărilor mecanice de vecinătate, manifestate prin caria sau resorbția rădăcinii și osului molarului vecin, precum și deplasări dentare cu înghesuirea dinților anteriori ce duc la apariția parodontopatiei.

Prin iritația cronică, pe mucoasa obrazului sau sublingual pot să apară leziuni ulcerative.

Atitudinea terapeutică

În pericoronarita congestivă se recomandă irigații orale cu soluții antiseptice. Pentru combaterea durerii se pot administra antiinflamatorii și antialgice. În cabinet nostru, aplicăm local un amestec obținut din uleiuri esențiale și propolis.

În pericoronarita supurată, pe lângă recomandările de la cea congestivă, se asociază antibioterapia generală.

În pericoronarita cronică se recomandă extracția dintelui.

După reducerea fenomenelor infecțioase, dacă dintele nu are loc suficient să erupă se recomanda extracția acestuia.