Parodontoza (parodontopatia) – o afectiune cronica a gingiei
Parodontoza reprezinta o afectiune cronica a gingiei de tip inflamator si infectios, care se manifesta prin deteriorarea structurii osului si a tesuturilor care sustin si fixeaza dintii.
Aceasta este caracterizata prin aparitia unor infectii cauzate de bacteriile din cavitatea bucala si poate duce la probleme severe, inclusiv la pierderea danturii.
Parondotoza este o boala evolutiva, in general prima faza fiind inflamarea gingiilor; daca acestea sangereaza in timpul periajului cel mai probabil aveti o forma de gingivita.
Gingivita cronica este cea mai frecventa afectiune a gingiei si afecteaza tesuturile moi ce sustin dintii. Netratarea gingivitei duce la distrugerea osului din jurul dintilor (parodontopatie) si, in final, la pierderea acestora.
Sangerarea gingiilor, aspectul violaceu al acestora, gustul alterat, mobilitatea dentara sunt semne tipice ale bolii parodontale (prodontoza).
Urmatorul stadiu al gingivitei este cel de parodontoza.
Parodontoza implica si tesuturile dure ce mentin dintele pe arcada (osul maxilar). Dintr-o gingivita ne putem intoarce la o situatie normala de sanatate parodontala cu structuri integre, pe cand parodontoza este o afectiune ireversibila cronica ce trebuie tinuta sub control.
Care sunt cauzele parodontozei?
Cauzele parodontozei sunt sub forma unui cumul de factori, dintre care principalul fiind placa bacteriana. Un periaj corect si regulat, dimineata si seara urmat de apa de gura si ata interdentara tine cavitatea orala sub control bacterian.
Pe langa igiena deficitara, factorii care favorizeaza parodontoza sunt:
- fumatul;
- alimentatia;
- unele dereglari hormonale (precum osteoporoza) sau afectiuni psihologice;
- factorii genetici (este necesara atentie sporita in cazul copiilor ai caror parinti au suferit de aceasta boala), boli cronice netinute sub control (diabet, hipertensiune arteriala).
Ce simptome are parodontoza?
Ca si simptomatologie, este insesizabila in primele etape de aparitie, primele semne fiind adesea ignorate de pacient.In timp,se pot observa gingii retrase, o respiratie urat mirositoare, uneori dureri la masticatie, mobilitatea dintior, sau puroi la nivelul dintilor.
Cand deja observam aceste simptome ar trebui sa facem o programare pentru un control parodontal.
Diagnosticul si tratamentul parodontozei
Indiferent ca este sau nu vorba de parodontoza, prima recomandare este sa va prezentati la medicul stomatolog inca de la primele semne ca este ceva in neregula (sangerari gingivale la periaj, inflamarea gingiilor). Afectiunile depistate din timp sunt intotdeauna mult mai usor de tratat decat cele in faze avansate.
Tratamentul cu succes al bolii parodontale (parodontopatia) necesita un efort in echipa, iar pacientul este cel mai important membru al acesteia.
Sanatatea gingivala si parodontala se bazeaza pe atentia pe care pacientul o acorda dintilor, precum si pe tratamentul primit in cabinetul stomatologic. Pastrarea igienei dentare de catre pacient este un element esential in prevenirea pierderii dintilor parodontotici.
Cum facem tratamentul local al parodontopatiei?
Tratamentul local al parodontopatiei consta in:
- tratamentul antimicrobian si antiinflamator realizat prin: periaj dentar, detartraj, tratarea cariilor, refacerea obturatiilor defectuoase, tratament medicamentos local.
In cabinetul nostru, folosim in acest scop tratamente naturiste obtinute prin combinatia de uleiuri esentiale cu grad terapeutic din cuisoare, arbore de ceai, smirna si lavanda. Acestea au actiune antibiotica pe germenii gram negativi anaerobi (prevotella intermedia, fusobacterium) implicatii in etiologia parodontozei. De asemenea reducerea acidozei mediului bucal se poate face prin utilizarea uleiului de cocos dimineata, inainte de masa – acesta se tin in gura timp de cateva minute si apoi se arunca.
- tratamentul chirurgical cu scopul de a curata in profunzime tartrul si tesutul neoformat bolnav imbunatatind implantarea dintilor afectati de boala parodontala. Procedurile constau in chiuretaj subgingival intr-o prima instanta in camp inchis, ulterior in camp deschis, gingivectomie, operatie cu lambou.Interventiile chirurgicale se realizeaza in functie de severitatea si de stadiul bolii parodontale in care se regaseste pacientul atunci cand se prezinta la un consult.
- Ulterior, cand testurile de sustinere ale dintelui revin la o stabilitate anatomica si functionala se incepe tratamentul de echilibrare ocluzala, prin restaurari protetice, slefuiri selective, tratamente ortodontice, imobilizari. Acestea au drept scop o vindecare functionala si de durata a dintilor.
- tratament de biostimulare prin vitaminoterapie, apifito-aromaterapie, substante imunobiologice, masaj gingival cu tinctura de propolis (bogata in flavone cu efect antiinflamator si antibiotic), laptisor de matca (cu efect astringent, oprind sangerarea gingivala si favorizand refacerea colagenului). Pentru clatirea dupa periajul general si interdentar, recomandam utilizarea ceaiului de coada calului in amestec cu salvie.
- tot pentru imbunatatirea circulatiei locale se poate prescrie pentru pacient medicatie pe baza de acid acetilsalicilic cu omega 3, in cure de cate 3 luni pe an.
Cum putem preveni parodontoza?
Prevenirea parodontozei prin igienizare corespunzatoare (periaj corect in special interdentar), controale regulate (la cel mult 6 luni) reprezinta si in cazul parodontozei cea mai eficienta masura pe care dumneavoastra trebuie sa o aplicati.
Pentru refacerea osului, in afara de indepartarea microbilor, este nevoie si de o detoxifiere generala a organismului. Un sange curat, bine oxigenat, bogat in aminoacizi favorizeaza vindecarea. Aminoacizii de calitate pot fi gasiti in polen crud, seminte, cereale, leguminoase, oua etc.
In acest mod ajutati organismul sa se echilibreze si sa isi gaseasca potentialul regenerativ.
Autor: Dr. Corina Gabriela Dinca
- Medic primar stomatologie generala
- Specialist protetica dentara
- Competenta apiterapie, fitoterapie, aromaterapie
- Competenta implantologie