fbpx

Parodontoza

Parodontoza (parodontopatia) – o afecțiune cronică a gingiei

Dacă vă sângerează gingiile în timpul periajului cel mai probabil aveți o formă de gingivită.

       

Gingivita cronică este cea mai frecventa afecțiune a gingiei. Netratarea gingivitei duce la distrugerea osului din jurul dinților (parodontopatie) și, în final, la pierderea acestora. Sângerarea gingiilor, aspectul violaceu al acestora, gustul alterat, mobilitatea dentară sunt semne tipice ale bolii parodontale.

Prevenirea parodontopatiei include detartraj și periaj profesional o dată la 6 luni.

Tratamentul cu succes al bolii parodontale (parodontopatia) necesită un efort în echipă. Iar pacientul este cel mai important membru al acesteia. Sănătatea gingivală și parodontală se bazează pe atenția pe care pacientul o acordă dinților, precum și pe tratamentul primit în cabinetul stomatologic. Păstrarea igienei dentare de către pacient este un element esențial în prevenirea pierderii dinților parodontotici.

Pentru refacerea osului, în afară de îndepărtarea microbilor, este nevoie și de o detoxifiere generală a organismului. Un sânge curat, bine oxigenat, bogat în aminoacizi favorizează vindecarea. Aminoacizii de calitate pot fi găsiți în polen crud, semințe, cereale, leguminoase, ouă etc.

Tratamentul local al parodontopatiei constă în:

  • tratamentul antimicrobian și antiinflamator realizat prin: periaj dentar, detartraj, tratarea cariilor, refacerea obturațiilor defectuoase, tratament medicamentos local.

În cabinetul nostru, folosim în acest scop o combinație de uleiuri esențiale cu grad terapeutic formată din cuișoare, arbore de ceai, smirnă și lavandă.

  • tratamentul chirurgical cu scopul de a curăța în profunzime tartrul și țesutul neoformat îmbunătățind implantarea dinților afectați de boala parodontală. Procedurile constau în chiuretaj subgingival, gingivectomie, operație cu lambou.
  • tratamentul de echilibrare ocluzală, prin restaurări protetice, șlefuiri selective, tratamente ortodontice, imobilizări. Acestea au drept scop o vindecare funcțională a dinților.
  • tratament de biostimulare prin vitaminoterapie, apifito-aromaterapie, substanțe imunobiologice, masaj gingival cu tinctură de propolis (bogată în flavone cu efect antiinflamator și antibiotic), lăptișor de matcă (cu efect astringent, oprind sângerarea gingivală și favorizând refacerea colagenului). Pentru clătirea după periajul general și interdentar, recomandăm utilizarea ceaiului de coada calului în amestec cu salvie.

AutorDr. Corina Gabriela Dinca

  • Medic primar stomatologie generala
  • Specialist protetica dentara
  • Competenta apiterapie, fitoterapie, aromaterapie
  • Competenta implantologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *